شما اینجا هستید

تیتر یک » مومنی: از اظهارات سخنگوی اقتصادی دولت نگران شدم/ رشدی که حاصل شده، نسبتی با توسعه ندارد/ این شیوه گفت و گو با مردم، با واقعیت، صدق ورزی و شفافیت فاصله زیادی دارد/ نمک به زخم مردم می‌پاشید
گروه : تیتر یک , سیاسی

به گزارش غیرمنتظره و به نقل از جماران، دکتر فرشاد مومنی ضمن بیان انتقاداتی نسبت به اظهارات احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت در اولین نشست خبری خود در روز ۱۴ فروردین، تلاش‌های حکومتگران برای ارائه چشم‌انداز از اقتصاد ایران را همراه با سلطه رویه‌های کوته‌نگرانه دانست و تأکید کرد: اعلام اینکه ایران در حال ورود به مدار رونق اقتصادی است، بسیار مایه شگفتی بود. رشد اقتصادی که حاصل شده، نسبتی با توسعه ندارد. ادعای آقای سخنگو درباره باکیفیت بودن این رشد، به‌صرف اینکه یک ادعا از سوی ایشان است، پذیرفته نمی‌شود. این اظهارات به‌دوراز علم، انصاف و ادب و به‌دوراز مصالح نظام ملی است و شما در شرایط فعلی کشور، با این اظهارات مردم را عصبی می‌کنید و بر روی زخم آن‌ها نمک می‌پاشید.

دکتر فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی که در نشست «بررسی چشم‌انداز اقتصاد ایران در ۱۴۰۳» سخن می‌گفت، ضمن تبریک به مناسبت آغاز سال جدید و بهار قرآن، با بیان این توضیح که در ارائه چشم‌انداز برای سال جاری به نگاه‌های سطح خرد نمی‌پردازد و تلاش دارد مخاطبانش را در نظام تصمیم‌گیری‌های اساسی کشور متوجه پدیده تمدن‌ساز دورنگری کند، تصریح کرد: در ارائه چشم‌انداز برای سال جاری، رویه‌های کوته‌نگرانه این است که به روندهای ضد توسعه‌ای، مخرب و نگران‌کننده‌ای که در کشورمان وجود دارد تن دهیم. در واقع با توصیه‌های سطح خرد، مخاطبانمان را به عنصری فعال برای دامن‌زدن به تب کوته نگری تبدیل می‌کنیم که در چارچوب مناسبات رانتی، این کوته نگری با رفتارهای مبتنی بر حداکثرسازی منافع فردی و قربانی‌کردن نفع جمعی، پیوند برقرار می‌کند.

از سر غفلت افراد را دعوت به انتخاب فعالیت‌های سوداگرانه برحسب نرخ بازدهی‌ها می‌کنند

وی ادامه داد: دیده‌اید که کسانی، ان‌شاءالله از سر غفلت و فقدان بینش و نگرش توسعه‌ای، افراد را دعوت می‌کنند که بر حسب نرخ بازده فعالیت‌های سوداگرانه، از میان آن‌ها گزینه‌ای را انتخاب کنند. این اقدام، مانند ریختن نفت و بنزین روی آتش بحران‌های خانمان‌سوز و مشروعیت براندازی است که از درون آن، فقر، فساد و فلاکت در بلندمدت ظاهر می‌شود. باید به سهم خود کمک کنیم و به همه مخاطبان خود، به‌ویژه مخاطبان در ساختار قدرت و رسانه‌هایی که هنوز منافع ملی را به منافع کثیف و پلید باندی، رانتی و کوته‌نگرانه ترجیح می‌دهند بگوییم، یا توصیه‌هایمان مبتنی بر سطح توسعه باشد، یا اینکه در این آشفته‌بازار کثیف رانت، ربا و فساد به این بساط دامن نزنیم.

رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد با بیان اینکه اگر نمی‌توانیم جامعه‌مان را به سمت توسعه هدایت کنیم، حداقل این است که با سکوتمان نقش‌آفرینی کنیم تا اوضاع از آنچه اکنون ایجاد شده، بدتر نشود، افزود: در ادبیات توسعه، عنصر گوهری برای نجات کشور را تلاش فراگیر و همگانی برای هم‌راستا کردن منافع فردی و جمعی می‌دانند و گفته می‌شود به اعتبار تقدم وجوه نهادی نسبت به وجوه فردی، باید در رویکردهای آینده‌نگرانه، کمک کنیم اصلاح نهادی سطح توسعه در اولویت قرار گیرد و تنها در آن شرایط است که افراد در مسیر جستجوی نفع شخصی خود، حداقل کاری خلاف منافع ملی انجام نمی‌دهند. اگر ظرفیت‌ها و کیفیت نهادی ما ارتقا یابد، افراد مغایرتی نمی‌بینند که هم منافع شخصی خود را با استانداردهای سطح توسعه حداکثر کنند و هم این امکان فراهم شود که جامعه هم از آن تلاش‌ها نفع ببرد.

مومنی توضیح داد: از منظر اندیشه توسعه، آدرس کلی چنین رویه‌هایی، برجسته‌کردن ضرورت و اهمیت برقراری ثبات، امنیت و مهار انگیزه‌های فرصت‌طلبانه رانتی، بالابردن هزینه فرصت مفت‌خوارگی، کنترل پیشگیرانه از فساد و محور قرار دادن تولید فناورانه به‌مثابه ستون فقرات توسعه و برقراری نظم اجتماعی است. این مسیر نجات‌بخش است. در این مسیر هم به طور طبیعی، با تقدم امر سیاسی روبرو هستیم. آنچه که به تعبیر آیت‌الله شهید دکتر بهشتی، امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر مورد رضایت خداوند است.

تریبون‌های رسمی، امر به معروف و نهی از منکر را واژگونه ارائه می‌دهند

وی با بیان اینکه متأسفانه تریبون‌های رسمی هم امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر و شیوه دین ورزی را واژگونه ارائه می‌دهند، گفت: به‌جای اینکه اساس امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر را اصلاح و اعتلای نظام تدبیر و تصمیم‌گیری اساسی کشور قرار دهند، سطح خرد را مبنا قرار می‌دهند و شاهد هستیم خصوصاً در این چندساله اخیر، درپیش‌گرفتن این شیوه امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر، بعضاً با برخی روش‌های به‌کلی غیرانسانی و ضداسلامی همراه شده و باید امیدوار باشیم با برجسته‌کردن مسئله توسعه و دورنگری و مقدم دانستن مصالح جمعی و آینده‌نگرانه به مصالح کوته‌نگرانه فردی بتوانیم راه نجاتی باز کنیم.

این اقتصاددان با بیان اینکه دغدغه اصلی در جمع‌هایی که نگاه‌های کوته‌نگرانه سطح خرد دارند، این است که می‌پرسند نرخ تورم و نرخ بهره و ارز چه می‌شود، درحالی‌که در تحلیل‌های سطح توسعه اینها برای سرنوشت‌سازی کشور معلول هستند، یادآور شد: استاد فقید، امیرحسین جهانبگلو، اولین کتاب در زمینه آینده‌شناسی به شیوه مدرن را به زبان فارسی بالغ بر هفتادسال پیش منتشر کرد، اما برای حکومتی که داعیه‌های دینی دارد، با ورود از دریچه دین هم ما باید بفهمیم و بفهمانیم که اولویت با دورنگری است. از این زاویه به اندیشه‌های آیت‌الله شهید، دکتر بهشتی هم که مراجعه کنیم خواهیم دید که ایشان می‌فرمایند یکی از مهم‌ترین شاقول‌های سنجش اعتبار دین‌داری افراد و جوامع، بعد از رعایت میزان انصاف، میزان دورنگر بودن آن‌ها است.

غم‌انگیز است که نظام تبلیغات رسمی مروج اندیشه‌هایی است که کرکره عقل و دورنگری را به نام دین پایین می‌آورند

رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد تاکید کرد: بسیار غم انگیز است که نظام تبلیغات رسمی و رسانه های کلیدی کشور، به جای اینکه مروج آموزه های امثال شهید بهشتی باشند، مروج کسانی هستند که به نام دین ترجیح می دهند کرکره عقل، انصاف و دورنگری پایین بیاید. در این چارچوب همه چیز بر محور شخص پرستی و استمرار نظم اجتماعی قائم به شخص که ضد توسعه ای ترین و مخرب ترین نظم اجتماعی است که بشر در طول تاریخش تجربه کرده قرار می گیرد و این نظم با خشونت ورزیهای غیرانسانی و ضد انسانی و سلطه مناسبات مبتنی بر ستیز و حذف برای دسترسی به رانتهای ضد توسعه ای استوار است.

باید انصاف، علم، عقل و آینده نگری را ترکیب کنیم

مومنی اضافه کرد: وقتی از دریچه دین، آن طور که امثال بهشتی، مطهری، آقا موسی صدر، طالقانی، آقا محمدباقر صدر و باهنر و ازاین‌قبیل نگاه می‌کردند، می‌بینیم، علم و عقل و اخلاق در خدمت تمدن‌سازی قرار می‌گیرد و آینده‌نگری، زیر بنای تمدن‌سازی است. اگر صادقانه بخواهیم تمدنی بر اساس آرمان‌هایمان بنا کنیم، باید انصاف، علم، عقل و آینده‌نگری را ترکیب کنیم. این شیوه هم مورد رضایت خداوند است و هم با مصالح توسعه هم‌راستایی کامل دارد.

تلاش‌های حکومتگران برای ارائه چشم‌انداز از اقتصاد ایران، همراه با سلطه رویه‌های کوته نگرانه است

این اقتصاددان با تأکید بر اینکه باید بالاترین سطح از انتظاراتمان را به اصلاح شیوه‌های اداره کشور معطوف کنیم، گفت: ما با کمال تأسف شاهد هستیم که در سطوح تصمیم‌گیری‌های کلیدی و اساسی کشور، رویه‌هایی مشاهده می‌شود که نسبتی با دورنگری، توسعه، علم محوری و اخلاق‌محوری ندارد. مشاهده تلاش‌های چندروزه اخیر حکومتگران برای ارائه چشم‌انداز امیدوارکننده از اقتصاد ایران در سال جدید، سلطه رویه‌های کوته‌نگرانه را نشان می‌دهد.

مطالب اقتصادی به نام رئیس‌جمهور منتشر می‌شود که از هیچ نظر، هیچ نوع برازندگی ندارد

مشاوران رئیس‌جمهور، الفبای علم اقتصاد و توسعه را هم نمی‌دانند

وی توضیح داد: ما متوجه می‌شویم که آقای رئیس‌جمهور، صلاحیت تخصصی علمی در حیطه اقتصاد ندارند، ایشان می‌توانند در قله حسن‌نیت باشند، اما درعین‌حال مطالبی به نام ایشان منتشر می‌شود که از هیچ نظر، هیچ نوع برازندگی ندارد. می‌توانیم حمل بر این کنیم که این کار با نیت خیر انجام می‌شود و مثلاً می‌خواهند برای جامعه روحیه ایجاد کنند، اما اگر این روحیه بخشی مابازاء عینی نداشته باشد، مشروعیت سوز می‌شود و ضد خود عمل می‌کند. این اقدام مانند پاشیدن نمک روی زخم است. توییتی از طرف آقای رئیس‌جمهور منتشر کرده‌اند که رشد اقتصادی چنین‌وچنان است! این مطلب منتشر شده نشان می‌دهد آن‌هایی که به ایشان مشاوره می‌دهند، الفبای علم اقتصاد و توسعه را هم نمی‌دانند؛ چرا که آنچه که عنصر حیاتی است و با سرنوشت‌سازی، رشدهای اقتصادی را معنی‌دار می‌کند، کیفیت رشد است و نه اندازه آن!

وی اظهار داشت: با این توجیه که ایشان آگاهی تخصصی ندارند و به کسانی اعتماد کرده‌اند که آن‌ها هم دستکم ناآگاهانه، و ان‌شاءالله فراتر از آن نباشد، عمل می‌کنند، اما انتظاراتمان از افرادی مانند سخنگوی دولت و از آن مهم‌تر سخنگوی اقتصادی دولت بیشتر است. در نخستین گفت‌وگوی اقتصادی سخنگوی محترم دولت با جامعه، ملاحظات و نکته‌هایی را مشاهده می‌کنیم که به ما می‌گوید صد رحمت به آقای رئیس‌جمهور!

این الگوی تعامل با مردم، نسبتی با توسعه، علم و اخلاق ندارد

اعلام اینکه ایران در حال ورود به مدار رونق اقتصادی است، بسیار مایه شگفتی بود!

مومنی افزود: آنچه که با نهایت مهر و شفقت می‌توانیم با این عزیزان در میان بگذاریم این است که این الگوی تعامل با مردم از ناحیه حکومت نسبتی با توسعه و همچنین علم و اخلاق ندارد. این مسئله بسیار شگفت‌انگیزی است که سخنگوی گرامی دولت در سخنان اخیر خود، عنوان کرده است که ایران در حال ورود به مدار رونق اقتصادی است! حقیقتاً این اظهارات برای من بسیار مایه شگفتی بود! اگر ایشان حتی گزارش‌های رسمی منتشر شده طی چند وقت اخیر را ملاحظه می‌کردند حتماً از این شیوه تعامل با اصحاب رسانه و از طریق آن با جامعه، تجدیدنظر می‌کردند.

این شیوه گفت‌وگو با مردم، با واقعیت و صدق ورزی و شفافیت فاصله زیادی دارد

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه با تأکید بر اینکه این شیوه گفت‌وگو با مردم از هر زاویه‌ای که نگاه شود، مبتنی بر تعامل سازنده میان حکومت و مردم نیست، خاطرنشان کرد: شاقول‌های این شیوه گفت‌وگو با مردم، پر اشکال است و همان قدر که به‌غایت نسبتی دور با ملاحظات سطح توسعه دارد، از واقعیت، واقع‌بینی، صدق ورزی و شفافیت با جامعه هم فاصله زیادی دارد و نسبت بایسته‌ای را به نمایش نمی‌گذارد. ایشان در فرمایشات خود در توجیه وضعیت فعلی، درباره بهبود در فضای کسب‌وکار، سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی سخن گفته‌اند. باعث تأسف است که به این عزیزان گوشزد کنیم که ادعای آقای سخنگو درباره باکیفیت بودن این رشد، به‌صرف اینکه یک ادعا از سوی ایشان است، پذیرفته نمی‌شود. آقای سخنگو باید منطق‌هایی را ارائه کنند که اگر قرار باشد اعتبار علمی داشته باشند، حتماً باید مبتنی بر شواهد قابل‌اعتنا و معتبر باشد.

رشد اقتصادی بی‌کیفیت، مضمون کاملاً ضد توسعه‌ای دارد

مومنی توضیح داد: در آغاز دوره کارشناسی در رشته اقتصاد، جزء اولین مسائلی که برای یک دانشجو در آموزش توسعه مطرح می‌شود، این است که رشد اقتصادی ممکن است در سطوح بالایی اتفاق بیفتد، اما به‌واسطه بی‌کیفیت بودن، مضمون کاملاً ضد توسعه‌ای داشته باشد. اینها نکته‌هایی بسیار ابتدایی است. کسی که در مقام امین دولت می‌خواهد با مردم از موضع حکومت صحبت کند، حتماً باید به این مسائل توجه داشته باشد. آنچه که مسئله را به‌مراتب تلخ‌تر می‌کند، این است که ایشان در اولین صحبت در سال جدید، ابتدا شروع به بدوبیراه گفتن به دولت قبلی می‌کند!

برازنده نیست در سال پایانی دولت، همچنان به دولت قبل خرده بگیرید

در این شیوه خرده‌گرفتن هم انواع تناقضات اخلاقی و علمی وجود دارد

به گفته این استاد دانشگاه؛ برای کسی که الفبای سیاست را هم بداند، برازنده نیست در دولتی که در آستانه پایان کار خود قرار گرفته، همچنان به دولت قبلی خرده بگیرد و در این شیوه خرده‌گرفتن هم انواع اشکالات و تناقضات اخلاقی و علمی هم وجود دارد. ایشان با شعف و شادمانی گفته‌اند مجموع رشدی که ما در این دولت ایجاد کردیم، به حدود ۱۲درصد رسیده درحالی‌که رشد اقتصادی در دهه ۹۰ فاجعه‌آمیز بوده است! شیوه ارائه آمار و اطلاعاتشان را ببینید!

رشد اقتصادی که فقط در ۱۳۹۵ دولت قبل ایجاد کرد، از مجموع رشد سه‌ساله دولت فعلی بیشتر بود

تورم سه‌ساله اول دولت قبل را با تورم سه‌ساله اول این دولت مقایسه کنید!

بدوبیراه می‌گویید، اما در سه سالی که از عمر دولتتان می‌گذرد، همچنان برنامه همان دولت را تمدید کردید!

رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد گفت: اگر شما می‌خواهید به این شیوه برخورد کنید، انصاف داشته باشید و بگویید رشد اقتصادی که در یک سال ۱۳۹۵ دولت قبلی ایجاد کرد، از مجموع رشد سه‌ساله شما بیشتر بوده است. نمی‌شود که یک بام و دوهوا! اینکه این قدر مشعوف می‌شوید و آن‌چنان تکرار می‌کنید که ما در مسیر تورم کاهنده قرار گرفته‌ایم، می‌گویم اگر واقعاً مسئله رعایت علم و اخلاق است، تورم سه‌ساله اول دولت قبل را با تورم سه‌ساله اول این دولت مقایسه کنید! اگر چنین مقایسه‌هایی صورت گیرد، به جز اینکه دور بودن از علم و اخلاق در رویه‌های کوته‌نگرانه بر ملا می‌شود، این است که سیاستتان مبنی بر اینکه هنوز هم در پایان کارتان می‌گویید هر چه فریاد دارید بر سر دولت قبل بزنید، رنگ می‌بازد! این چه دولتی است که شما همه بد و بیراه‌ها را به او می‌گویید، اما در کل سه سالی که از عمر دولتتان می‌گذرد، همچنان برنامه همان دولت را تمدید کردید! این رویه‌ها حتی در حد یک انسان متخلق هم نیست، چه رسد به اینکه بخواهد از موضع نماینده حکومت با مردمش صحبت کند!

مومنی گفت: با کمال مهر و شفقت به آقای سخنگوی محترم عرض می‌کنم که چقدر خوب بود که مقداری هم گزارش‌های دیگری که در ساختاری در درون حکومت منتشر می‌شود را هم می‌خواندید! اگر ذره‌ای انصاف در اینکه می‌گویید ما کولاک کرده و در حال ورود به دوره رونق هستیم و تمام عوارض کارهای دولت قبل را کنار زده‌ایم، باشد، باید پرسید کل ماجرای کارنامه اقتصادی ایران در دولت قبلی، فقط محصول کار خودشان بود؟! و در دوره آن‌ها شوک‌های برون‌زا و استکبار جهانی و مانع‌تراشی خارجی‌ها و خروج ترامپ از برجام وجود نداشت و فقط کارها مختص به سیاست‌های قوه مجریه بود!

اگر ساختار قدرت اظهارات سطحی و بی‌کیفیت سخنگو را باور کند، باب اصلاح بسته می‌شود

این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه مگر شما نمی‌دانید که بخش بزرگی از آنچه که سرنوشت ایران را رقم می‌زند، از حیطه‌های اختیارات قوه مجریه خارج است و واقعاً باید به شما این موارد را گوشزد کرد! ادامه داد: آنچه که از همه تکان‌دهنده‌تر است این است که اگر خدای‌نکرده اظهارات سطحی و بی‌کیفیت آقای سخنگو، مورد باور ساختار قدرت قرار گیرد، باب اصلاح بسته می‌شود.

رشدی که حاصل شده هیچ نسبتی باکیفیت سطح توسعه ندارد

بخش بزرگی از مقدرات اقتصادی ایران در چارچوب منافع مافیاها رقم می‌خورد

مومنی اظهار داشت: آقای سخنگو ادعا کرده‌اند رشدی که در ۱۴۰۲ رقم زدیم، رشد باکیفیتی بوده است. به ایشان عرض می‌کنم کاش گزارش پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران که تا ۱۱ماهه سال گذشته را پوشش می‌داده و در اسفند ۱۴۰۲ توسط مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر شد را مطالعه می‌کردید. به‌صراحت آمده که در بهمن ۱۴۰۲، شاخص تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی نسبت به بهمن ۱۴۰۱، با کاهش ۱.۹ درصدی در تولید و کاهش ۳.۴ درصدی در فروش روبرو بوده که نشان می‌دهد رشدی که حاصل شده هیچ نسبت قابل‌اعتنایی باکیفیت سطح توسعه ندارد. بر اساس این گزارش، در برخی رشته فعالیت‌های کلیدی صنعتی، سقوط از این میانگین بسیار بیشتر بوده است. وقتی بخواهیم از مقام توصیف فراتر رویم و تحلیل کنیم، متوجه می‌شویم که بخش بزرگی از مقدرات اقتصادی ایران در چارچوب منافع مافیاها، از جمله مافیای واردات، رباخوارها، سوداگران و ازاین‌قبیل رقم می‌خورد.

سخنگوی اقتصادی دولت، بدیهی‌ترین واقعیت‌ها را هم قربانی بیان اظهارات بی‌کیفیت کرد

این اقتصاددان توضیح داد: در صفحه اول همین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس آمده که در همین دوره یک‌ساله، شاخص تولید خودرو و قطعات کاهش ۱۶.۴درصدی را تجربه کرد و فروش هم کاهش ۱۲.۱ درصدی را نشان داده است. اگر وارد تحلیل این آمار شویم، شرایط آنومیک، ضد توسعه‌ای و منطبق با منافع مافیاها در این بستر نهادی که دولت گرامی هم به سهم خود در آن نقش دارد، بهتر آشکار می‌شود. این گزارش مرکز پژوهش‌ها، نشان می‌دهد به‌موازات ضربات مهلکی که بخش‌های مولد صنعتی در اقتصاد ایران تجربه می‌کنند، ما شاهد تعمیق مناسبات رانتی و خام فروشانه هم هستیم. در دوره‌ای که تولید به این شکل سقوط کرده، رشته فعالیت‌های رانتی – معدنی، مانند فعالیت‌های شیمیایی به جز دارو که در دارو هم جای تأملات بسیاری وجود دارد، رشد ۱۰.۶ درصدی در تولید و رشد ۱.۳ درصدی در فروش را داشته‌اند. اما همزمان با آن، شاخص تولید شرکت‌های معدنی بورسی رشد ۵۹.۳ درصدی را تجربه کرده است. این ارقام از ۱۰ زاویه نشان می‌دهد که سخنگوی گرامی یا توجه بایسته به معنای رشد باکیفیت ندارند با آن‌چنان دلشان برای ایجاد امید در دل مخاطبان می‌تپد که حاضرند بدیهی‌ترین واقعیت‌ها را هم قربانی بیان اظهارات بی‌کیفیت کنند.

تناقض‌گویی در آمار برای جامعه‌ای با ۱۵ میلیون تحصیل‌کرده دانشگاهی، شرم‌آور است

مومنی اضافه کرد: بر اساس این تصورات خام، نادرست و تبلیغات توخالی است که آقای رئیس‌جمهور در توییتی اعلام کرده: ملت عزیز، رشد اقتصادی در مجموع در ۱۴۰۲ بر اساس برآوردهای مرکز آمار حداقل ۶ درصد خواهد بود و اکنون سه سال متوالی است که کشور رشد بالای ۵ درصد را تجربه می‌کند! یعنی ما اینجا با مشکل چهار عمل اصلی هم روبرو هستیم! آقای سخنگو می‌گویند کل رشد سه‌ساله ۱۲.۶ درصد بوده، در این توییت بالای ۱۵ درصد گفته می‌شود! چقدر تلخ، غم‌انگیز و شرم‌آور است برای کشوری که حدود ۱۵ میلیون نفر از جمعیتش تحصیلات دانشگاهی را تجربه کردند این‌گونه اطلاعات ارائه شود! ضمن اینکه در این توییت رئیس‌جمهور، صحبت آقای سخنگو هم تکرار می‌شود که در دهه ۹۰، میانگین رشد اقتصادی کمتر از یک درصد بود.

مراقب باشید ذوق مرگ نشوید؛ این رشد بسیار بی‌کیفیت‌تر از رشد اقتصادی در دولت قبل است

این اقتصاددان با بیان اینکه اگر می‌خواهید گزارش تطبیقی دهید، وقتی برای آن دولت، دوره ۱۰ساله را در نظر می‌گیرید، برای خودتان هم باید داده‌هایتان مبتنی بر دوره ۱۰ساله باشد، ادامه داد: از آن مهم‌تر این است که اگر می‌خواهید سالانه هم مقایسه کنید، رشد اقتصادی که آن‌ها در ۱۳۹۵ تجربه کردند، از کل رشد اقتصادی دوره شما هم بیشتر بوده است. چرا آن رشد را در آن زمان گرامی نداشتیم! چون آن رشد بی‌کیفیت بود. اکنون نیز به شما می‌گوییم مراقب باشید ذوق مرگ نشوید، چرا که این رشد بسیار بی‌کیفیت‌تر از آن رشد است.

مواجهه وزارت اقتصاد و دولت با فضای کسب‌وکار و بهبود آن، از اساس کوته‌نگرانه، نمایشی و ضد توسعه‌ای است

رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد افزود: آقای سخنگوی گرامی مطرح کرده که ما در این دولت در فضای کسب‌وکار کولاک کردیم، در جای خود برای ایشان مفصل در نشست‌های عمومی و بعضی نشست‌های خصوصی توضیح دادم که شیوه مواجهه وزارت اقتصاد و کل دولت با مسئله فضای کسب‌وکار و بهبود آن، از اساس کوته‌نگرانه، نمایشی و ضد توسعه‌ای است. مولفه‌های اصلی بسترساز احساس بهبود فضای کسب‌وکار در این دولت به شیوه مخرب‌تر از دولت‌های دیگر پیش می‌رود، اما اقدامات کاملاً نمایشی در اولویت قرار گرفته و نام آن را بهبود فضای کسب‌وکار گذاشته‌اند.

به صلاح دولت و کشور است که سخنگو حرف با مبنا بزند

امنیت سرمایه‌گذاری در سال ۱۴۰۲ به مقدار قابل‌توجهی نامناسب‌تر و بدتر از سال قبل شده

وی با تأکید بر اینکه به صلاح شخص سخنگو، دولت، حکومت و کشور است که سخنگو حرف با مبنا بزند، به‌ضرورت توجه به نکات کلیدی گزارش «پایش امنیت سرمایه‌گذاری در سال ۱۴۰۱» که توسط مرکز پژوهش‌های مجلس در اسفند ۱۴۰۲ منتشر شده اشاره کرد و یادآور شد: در صفحه هشت این گزارش آمده که ارزیابی امنیت سرمایه‌گذاری در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد امنیت سرمایه‌گذاری در این سال به مقدار قابل‌توجهی نامناسب‌تر و بدتر شده است. شما کجا بهبود فضای کسب‌وکار ایجاد کردید! با شوک‌درمانی‌های پیاپی این بهبود حاصل شده یا با افزایش وحشتناک نرخ بهره اوضاع بهتر شده و چشم‌انداز امیدبخش‌تر برای سرمایه‌گذاری تولیدی در کشور ایجاد کرده است!

«عملکرد نامناسب دولت» اولین و نامناسب‌ترین عنصر در احساس ناامنی برای سرمایه‌گذاری تولیدی است

مومنی ادامه داد: این گزارش کوتاه، می‌گوید سال ۱۴۰۰، «عملکرد نامناسب دولت» اولین و نامناسب‌ترین عنصر در عناصر شکل‌دهنده احساس ناامنی برای سرمایه‌گذاری تولیدی بوده است. بااین‌حال همچنان اینها می‌گویند ما از فرط خوشی به این حال افتادیم! اما از دیدگاه بازیگران اصلی سرمایه‌گذاری تولیدی در ایران، بدترین وضعیت را عملکرد خود دولت ایجاد کرده است! این که ارزیابی حزب مخالف شما یا استکبار نیست!

فضا را برای سرمایه‌گذاران تولیدی ناامن‌تر کرده‌اید و باید خود را اصلاح کنید

وی با بیان اینکه این گزارش، دومین عاملی که در سال ۱۴۰۰ احساس ناامنی القا کرده را بی‌ثباتی اقتصاد کلان و سومین عامل را عملکرد نامناسب دولت در زمینه شفافیت و سلامت اداری دانسته، گفت: ببینید این دولت با خود و مردم ما چه می‌کند! باید انصاف داشت و کشور را دوست داشت و به ادب مسلمانی، راستگو باشیم. درحالی‌که این سه عامل در ۱۴۰۰، بدترین عوامل بوده، در سال ۱۴۰۱ رتبه اول در این زمینه همچنان «عملکرد نامناسب دولت» عنوان شده و «بحران در تعریف و تضمین امنیت حقوق مالکیت» تبدیل به رتبه دوم شده که نشان می‌دهد شما فضا را برای سرمایه‌گذاران تولیدی ناامن‌تر کرده‌اید و باید خود را اصلاح کنید. اینکه خودتان مرتب از خودتان تعریف می‌کنید، را حمل بر صحت می‌کنیم و می‌گوییم ان‌شاءالله می‌خواهید روحیه مردم از بین نرود، اما باید بدانید روحیه مردم زمانی خیلی شدید از بین می‌رود که احساس کنند این حرف‌ها توخالی است.

غم‌انگیز است که باورپذیرنبودن سخنانشان نزد مردم، اهمیتی برای دولتی‌ها ندارد

رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد با بیان اینکه تلخ‌تر و غم‌انگیزتر این است که آن‌ها کاری به این ندارند که مردم این سخنان را باور می‌کنند یا نه علت سوم احصا شده در پژوهش مرکز پژوهش‌های مجلس برای احساس ناامنی برای سرمایه‌گذاری تولیدی را ثبات اقتصاد کلان برشمرد و تصریح کرد: از زمانی که روی کار آمدید همیشه حرفتان وارد کردن شوک به قیمت‌های کلیدی بوده است و هر بار فاجعه‌های بزرگ انسانی، اجتماعی و محیط زیستی پدیدار کردید، این فاجعه‌ها نمی‌خواهد برایتان عبرت‌آموز باشد! باز می‌خواهید در چشم مردم نگاه کنید و بگویید ما زیادی خوبیم! درحالی‌که گزارش‌های رسمی که خود حکومت منتشر می‌کند هم مغایرت کامل با این ادعاها دارد.

باید بر احوال این قوم گریست…

مومنی اظهار داشت: اگر واقعاً به این سخنانی که مطرح کرده‌اید، باور دارید باید بر احوال این قوم گریست که حکومتگرانش تصور کنند درحالی‌که امنیت حقوق مالکیت و ثبات اقتصاد کلان و فساد و ناکارآمدی را در ابعاد غیرقابل‌باوری افزایش داده‌اند احساسشان این است که ما فضای کسب‌وکار را مساعد کرده‌ایم! این ادعاها بسیار تلخ و به‌دوراز واقعیت است. برای اینکه روحیه حکومتگران گرامی خراب نشود، فقط به گزارش‌های رسمی استناد می‌کنم که بنا به تعریف، خوش‌بینانه‌ترین و محافظه‌کارانه‌ترین برآوردها را از واقعیت ارائه می‌دهند. اگر بخواهیم کمی وارد مقولات تحلیلی شویم و واقعیت‌های محرز شده و مشاهده شده را مورد توجه قرار دهیم که نمی‌شود این‌گونه سخن گفت!

نمی‌توانید درک کنید که دولت قبل، چه کارنامه‌ای از احمدی‌نژاد تحویل گرفته بود؟!

این استاد دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: شما که تا این میزان به نقش‌آفرینی دولت در قبلی طرز عمل خودتان وقوف پیدا کرده‌اید، نمی‌توانید درک کنید که آن دولت چه کارنامه‌ای از احمدی‌نژاد تحویل گرفته بود! اگر چیزهایی را درباره خودتان می‌فهمید درباره دولت قبل نیز متوجه باشید! بساطی که احمدی‌نژاد برپا کرده بود از نظر عمق‌بخشی به فساد، عمق‌بخشی بی‌سابقه در تاریخ اقتصادی ایران نسبت به تخریب محیط زیست، عمق‌بخشی کم‌سابقه به فلاکت و عمق‌بخشی بی‌سابقه به وابستگی‌های ذلت‌آور به دنیای خارج را نمی‌دانید! اگر هر کس نداند سخنگوی دولت که در زمان احمدی‌نژاد در مرکز پژوهش‌های مجلس حضور داشت نمی‌تواند ادعا کند این مسائل را نمی‌داند! گزارش اینکه احمدی‌نژاد ارزبری هر واحد جی. دی. پی. را در ایران در عرض ۸ سال ۵ برابر و سریع‌ترین و بی‌سابقه‌ترین تعمیق وابستگی ذلت‌آور به دنیای خارج را به اقتصاد ایران تحمیل کرد در زمانی منتشر شد که ایشان در این مرکز مسئولیت داشت و خود گزارش‌هایی در این زمینه تهیه کرده است. این شیوه مواجهه با دولت قبل بسیار به‌دوراز ادب علمی، اخلاقی و انصاف است.

رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد تأکید کرد: اگر افرادی باشند که از سطح بالاتری با نگرش استراتژیک به ایشان و امثال او مشورت دهند، باید به آن‌ها بگویند این شیوه شائبه جدی تجزیه‌طلبی را نیز به همراه دارد. شما به‌گونه‌ای صحبت می‌کنید که گویا دولت قبل متعلق به رژیم دیگری بوده است! واقعاً درک نمی‌کنید که آنچه که در دولت قبل هم اتفاق افتاده جزء کارنامه جمهوری اسلامی محسوب می‌شود!

برای نقد کردن آن دولت هزینه دادم، اما شما روی آن دولت را در حرکت به سمت اضمحلال سفید کردید

این اقتصاددان ادامه داد: نمی‌گویم از آن‌ها تعریف کنید، من هم در دولت قبل به جز حدود ۱۷۰ مقاله، سخنرانی و مصاحبه، دو کتاب در زمینه مسیر خطرناک رو به انحطاطی که به‌خاطر خطاهای سیاست‌گذاری در آن دوره اتفاق افتاده است، منتشر کردم. من برای نقد کردن آن دولت هزینه دادم؛ اما اکنون به شما می‌گویم شما روی آن دولت را سفید کردید در تخریب و تشدید سرعت حرکت به سمت اضمحلال. این‌ها مسائلی است که باید با نهایت مهر و شفقت طرح کنیم. صادقانه بگویید آن‌ها چه‌کارهایی می‌کردند که شما نمی‌کنید! اگر تخریب‌ها را با دامن‌زدن به مناسبات عدم شفافیت که بسترساز فساد است انجام دادند و با وارد کردن شوک‌های پی‌درپی به قیمت‌های کلیدی، این اقدامات را انجام دادند شما کدام یک را انجام ندادید!

فکر می‌کنید اگر اقتصاد را ربوی‌تر و دلال سالاری و واردکننده سالاری را تشدید کنید عدالت اجتماعی حاصل می‌شود!

مومنی با بیان اینکه شما که ادعای مسلمانی‌تان خیلی بیشتر از آن قبلی‌ها است، یادآور شد: سال گذشته یک شبه ۷ درصد به شیوه خاصی نرخ بهره را از سوی مقام رسمی پولی کشور بالا بردید! آیا این با مناسباتی که در قرآن درباره ربا و کارکردهایش مطرح می‌شود همخوانی دارد؟! آیا اصول شما این است که اقتصاد ربوی‌تر شود! فکر می‌کنید اگر اقتصاد را ربوی‌تر و دلال سالاری و واردکننده سالاری را تشدید کنید عدالت اجتماعی حاصل می‌شود!

افتضاح‌تر از قبلی‌ها…

وی پرسید: صادقانه و کارشناسانه به ما بگویید اینکه می‌گویید نسبت به قبلی‌ها متفاوت هستید به چه علت است! با ضریب بالای ۹۰ درصد همه آن اقدامات را به شکل بدتری انجام می‌دهید! در عرصه سیاست اقتصادی این چنین است و در زمینه‌های دیگر نیز به‌عنوان یک شهروند می‌گویم شما افتضاح‌تر از قبلی‌ها عمل کردید.

حدود ۷۵ درصد وام‌هایی که این بانک‌ها ارائه می‌دهند، به زیرمجموعه‌های خود است

این اقتصاددان به پژوهش مستقلی که درباره گشاد دستی بانک‌های خصوصی انجام شده اشاره کرد و با بیان اینکه این بانک‌ها نه‌تنها سپرده‌های مردم را حبس، بلکه حبس ظالمانه می‌کنند، گفت: درحالی‌که یکی از حادترین بحران‌های بخش تولیدی ما دسترسی به سرمایه در گردش است، به طور متوسط حدود ۷۵ درصد وام‌هایی که این بانک‌ها ارائه می‌دهند، به زیرمجموعه‌های خود است؛ چرا این دولت در برابر این مسائل سکوت می‌کند! چرا با اینکه مرکز پژوهش‌های مجلس رسماً در گزارشی عنوان کرده که نزدیک به دو – سوم ایام سال گذشته، بیش از ۵۰ درصد رشد پایه پولی فقط مربوط به طرز عمل بانک […] می‌شده، این دولت سکوت می‌کند؟!

بساطی که یک بانک ایجاد کرده را که نمی‌توانید به استکبار جهانی نسبت دهید

با تورم جهانی یک‌رقمی، تورم بالای ۴۰ درصد رمز موفقیت تلقی می‌شود!

وی تأکید کرد: بساطی که یک بانک ایجاد کرده را که نمی‌توانید به استکبار جهانی نسبت دهید! این را به دولت قبل نیز نمی‌توانید نسبت دهید چرا که شما وقتی روی کار آمدید ادعاهایی کردید و گفتید تمام سیاست‌های مخرب دولت قبل را اصلاح می‌کنید! شما که در حال شدت دادن به همه آن سیاست‌ها هستید! آقای سخنگو می‌گوید برنامه مشترک رونق تولید و مهار تورم را در سال ۱۴۰۲ اجرا کرده‌ایم که در بهبود وضعیت نقش داشته است! باید گفت زبان در این زمینه قاصر است! گزارش تولید را با استناد به داده‌های مرکز پژوهش‌های مجلس ببینید! درحالی‌که میانگین جهانی تورم تقریباً یک‌رقمی است تورم بالای ۴۰ درصد به‌عنوان رمز موفقیت مطرح می‌شود!

متوسط نرخ بهره برای تولیدکننده‌های ایران حدود ۵ برابر بهای تمام شده پول برای تولیدکنندگان دنیا است

به گزارش جماران، مومنی خاطرشان کرد: گزارش‌های رسمی‌تان می‌گوید به طور متوسط نرخ بهره برای تولیدکننده‌های ایران حدود ۵ برابر بهای تمام شده پول برای تولیدکنندگان دنیا است! شما آیا با این ارقام چشم‌انداز امیدبخش‌تر ایجاد کرده‌اید! اینکه به گواه گزارش‌های رسمی و بین‌المللی هم گستره و عمق فساد افزایش پیدا کرده و هم نابرابری‌های شکنندگی‌آور و سقوط کیفیت محیط زیست در این دولت نجومی شده است، جای چنین ادعاهایی را باقی می‌گذارند! کمی با مبنا با یکدیگر صحبت کنیم!

درباره تناقض‌های گفتگوی ۱۴ فروردین سخنگوی اقتصادی دولت می‌شود یک ساعت صحبت کرد!

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی با یادآوری این ضرورت که برای اصلاح باید تقدم امر سیاسی را مدنظر داشت، گفت: اگر دولت بخواهد این شیوه تنظیم رابطه با مردم را در حیطه اقتصاد در سال ۱۴۰۳ هم ادامه دهد و همچنان در سال پایانی این دولت هم عنوان کند هرچه فریاد دارید بر سر دولتی قبل بزنید و عدم شفافیت‌ها و تناقض‌گویی‌ها بیشتر شود، به صلاح هیچ‌کس نیست. تنها گوشه‌هایی از این نکات را مطرح می‌کنم؛ چرا که شخصاً تلخ و غم‌انگیز است که بگویم یک مقام رسمی اظهاراتش تا این میزان سست‌بنیاد و پرتناقض است! نخواستم وارد جزئیات آن شوم و تنها گفتگوی روز چهاردهم فروردین آقای سخنگو را مبنا قرار دادم. تنها درباره تناقض‌های این گفتگو می‌شود یک ساعت صحبت کرد.

تناقض در ارائه آمار سرمایه‌گذاری در بخش نفت؟!

مومنی توضیح داد: اصلاً نمی‌خواهم وارد این فضا شوم؛ اما این نمونه‌ای است تا بگوییم به‌جای اینکه در اسارت عملکرد دولت قبل خود را بدانید حداقل یک سیستم برای پایش خود بگذارید و دست‌کم حرف‌زدن‌هایتان را درست کنید. ایشان فرموده‌اند ما رکورد جذب سرمایه خارجی را زده‌ایم! باید به ایشان گفت اینها منطق رفتاری دارد. کدام یک از عناصر جاذبه ایجاد کن را بهبود بخشیده‌اید! تناقض‌ها را ببینید همین آقای سخنگو در هشتم اسفند ۱۴۰۲ رقم سرمایه‌گذاری خارجی در بخش نفت را حدود ۴.۸ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت از این نظر بخش نفت نسبت به دیگر بخش‌هایی که جذب سرمایه‌گذاری خارجی کردند شاگرد اول بوده است! اما در ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ می‌گوید سهم بخش نفت از کل سرمایه خارجی جذب شده یک و نیم درصد است! اگر این ۱.۵ درصد درست باشد به معنی این است که کل سرمایه خارجی جذب شده در بخش نفت حدود ۸۲ میلیون دلار است؛ یعنی زیر ۱۰۰ میلیون دلار؟! فاصله زمانی این دو اظهارنظر را مقابل چشم خود بیاورید!

تناقض‌گویی نسبت به میزان سرمایه‌گذاری روسیه در بخش نفت ایران؟!

با این طرز عملتان شبهه‌ها درباره امتیازات غیرمتعارف و غیرشفاف به روسیه را تقویت می‌کنید

رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد یادآور شد: سال گذشته وزیر نفت اعلام کرد ما فقط با روس‌ها حدود ۴۰ میلیارد دلار قرارداد برای سرمایه‌گذاری در بخش نفت بسته‌ایم! طول و عرض و ابعاد تناقض‌ها را ببینید؛ اما آقای سخنگو در سخنرانی ۱۴ فروردین عنوان کرده است که جایگاه روسیه در میان سه سرمایه‌گذار اصلی خارجی در ایران نیز قرار ندارد! نمی‌خواهم شبهه‌ناک صحبت کنم می‌دانید تا چه میزان حرف‌هایی درباره امتیازات غیرمتعارف و غیرشفافی که به روس‌ها داده شده مطرح می‌شود! شما با این طرز عملتان این شبهه‌ها را تقویت می‌کنید و تقویت این شبهه‌ها اصلاً به نفع کشور نیست.

مومنی ادامه داد: ایشان برای اینکه کیفیت رشد را مقداری توضیح دهد عنوان کرده که در جذب سرمایه خارجی ۷۴ درصد کل سرمایه جذب شده در بخش صنعت است! شرافتمندانه و صادقانه جزئیاتش را برای ما اعلام کنید. اگر روی سایت وزارت صمت برویم و ببینیم؛ مثلاً بیشترین سرمایه خارجی ما توسط شهروندان چه کشوری و در چه رشته‌های بی‌کیفیتی استوار شده بود خوب نیست!

به‌جای اظهارات بی‌مبنا و پرتناقض، روند رو به اضمحلال شاخص رابطه مبادله را اصلاح کنید

وی با تأکید بر اینکه اگر آقای سخنگو بخواهد با خود، مردم و مقامات بالا دست و پایین دست خود صادق باشد، باید به استانداردهای سطح توسعه بازگردد و بگوید با همه این کولاک‌هایی که کرده‌اند بر اساس ادعاهایی که دارند آیا رتبه ما در دنیا از نظر شاخص رابطه مبادله که منعکس‌کننده توان رقابت و توان مقاومت ما در نظام جهانی است به کجاها رسیده، گفت: به‌جای اینکه این وقت گرامی و پر ارزش را صرف گفتن این اظهارات بی‌مبنا، پرتناقض و شبهه‌ناک کنید بر این متمرکز شوید که این روند رو به اضمحلال شاخص رابطه مبادله را اصلاح کنید.

سال ۱۴۰۲ متوسط ارزش گمرکی صادرات کشور ۱۷ درصد کاهش پیدا کرد

بیشتر به سمت عمق‌بخشی به خام‌فروشی رفته‌ایم

هر میزان در این زمینه جلوتر رویم حکم پیشروی در باتلاق را دارد

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه تصریح کرد: رئیس گمرک که با حکم خودتان منصوب شده، می‌گوید در سال ۱۴۰۲ متوسط ارزش گمرکی صادرات کشور ۱۷ درصد نسبت به ۱۴۰۱ کاهش پیدا کرده است که نشان می‌دهد ما بیشتر به سمت عمق‌بخشی به خام‌فروشی رفته‌ایم. این شیوه خام‌فروشی که به آن شدت بخشیده شده، فجایع زیادی پشت سر خود دارد. این در حالی است که متوسط ارزش گمرکی کالاهای وارداتی در همین دوره ۹.۷ افزایش پیدا کرده است. از دریچه تحلیل‌های سطح توسعه این دو روند متناقض ناظر بر استمرار روند نزولی رابطه مبادله است و نشان‌دهنده این است که ما دقیقاً در کادر الگوی سنتی – استعماری تقسیم کار جهانی عمل می‌کنیم و هر میزان در این زمینه جلوتر رویم حکم پیشروی در باتلاق را دارد.

به طرز بسیار خطرناکی در حال خطا کردن هستید

ما به بازآرایی سیستمی در ساختار نهادی خود نیازمندیم

وی تأکید کرد: با یک رویکرد دورنگرانه می‌خواهیم بگوییم شما به طرز بسیار خطرناکی در حال خطا کردن هستید و ما به یک بازآرایی سیستمی در ساختار نهادی خود از این زاویه نیاز داریم. تحت عنوان چشم‌انداز اقتصاد ایران در این سال می‌گویم: سالی که نکوست از بهارش پیداست! این ناتوانی به طرز وحشتناکی خطرناک در کنترل قیمت نشانه بسیار بدی است مبنی بر اینکه مناسبات استثماری علیه بخش‌های عظیمی از جمعیت که بیش از چهار، پنجم جمعیت را در بر می‌گیرد استمرار خواهد داشت. این راه درستی نیست که عزیزان می‌روند. با هر برچسبی که این‌ها را توجیه می‌کنند توجیه‌کنندگان را انسان‌هایی ناسالم، ناصالح و بعضاً مشکوک می‌دانم.

با دامن‌زدن به بازدهی فعالیت‌های سوداگرانه بازار پول و سرمایه، کشور را به ورطه‌های خطرناک می‌برند

به گزارش جماران، رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد اضافه کرد: آن‌ها که افزایش چشمگیر بازدهی در فعالیت‌های سوداگرانه در بازار پول و سرمایه را دامن می‌زنند کشور را به ورطه‌های خطرناک می‌برند. کلیددار این قضیه در سال گذشته بانک مرکزی بوده است. این اقدامات را که دولت قبل نکرده و این تصمیمات را هم استکبار جهانی نگرفته است.

از شیوه برخورد سخنگوی اقتصادی دولت در ۱۴ فروردین بسیار نگران شدم

مومنی با بیان اینکه از شیوه برخورد سخنگوی اقتصادی دولت در ۱۴ فروردین بسیار نگران شدم، گفت: چرا که دیدم ایشان نگران این روندهای رو به گسترش تعمیق فساد نیست. این‌ها متغیرهای کلیدی سطح توسعه است. اصلاً حرفی درباره این مناسبات نابرابرساز و شدت بخشنده به پاداش‌هایی که منجر به گسترش و تعمیق نابرابری‌های ناموجه می‌شود نمی‌زند و اصلاً اعتنا ندارد سویه‌ای که برای توجه به تولید اتخاذ کرده سویه‌ای غیر توسعه‌ای و ضد توسعه‌ای است. با این شیوه‌ای که آقای رئیس‌جمهور با آن سخن گفت و واقعاً از همه بدتر سخنگوی اقتصادی، دولت نمک به زخم می‌پاشند.

 مبالغ جرایم رانندگی با چه نرخی از تورم متناسب‌سازی شده است؟!

 این استاد دانشگاه با بیان اینکه سطح درایتی که در این جهت‌گیری‌ها و اظهارات مندرج است به‌هیچ‌وجه متناسب با شرایط کنونی ایران نیست، اضافه کرد: سخنگوی دولت می‌گوید ما مبالغ جریمه رانندگی را متناسب با تورم افزایش داده‌ایم، اینکه افزایش تا چه میزان متناسب با نرخ رسمی اعلام شده تورم است خود یک ماجرایی بسیار تلخ و غم‌انگیز است و باورکردنی نیست که این چه کیفیتی از سخن‌گفتن است که به نام حکومت زده می‌شود! از آن تلخ‌تر و غم‌انگیزتر این است که آن ساختار قدرتی که متناسب کردن جرائم با نرخ تورم را می‌فهمد، چرا آن را درباره دستمزد مردم نمی‌فهمد! اگر آن را بلدید این یکی که اولویت دارد! حرف‌هایی می‌زنند که متعارف نیست، بایستگی و برازندگی هم ندارد. خیلی چیزهای دیگر هم دارد که نمی‌خواهم درباره آن‌ها در اولین سخنرانی سال صحبت کنم! بسیار تأسف‌بار است!

 حکومت رابطه خود را با مردم بهبود ببخشد

 حرف‌هایی که این چند روز شنیدیم رابطه حکومت و مردم را بدتر می‌کند

 مومنی گفت: هیچ گامی در مسیر توسعه برداشته نمی‌شود جز اینکه ابتدا حکومت رابطه خود را با مردم بهبود ببخشد و سازوکارهایش هم روشن است. سازوکارهای آن یقیناً زدن حرف‌های بی‌پایه و کم‌اعتبار نیست. حرف‌هایی که این چند روز شنیدیم رابطه حکومت و مردم را بدتر می‌کند و این به صلاح تمامیت ارضی کشور و آینده امیدوارکننده آن نیست. این رویه را اصلاح کنید. آقای سخنگوی دولت حرف مردم را بلد نیست بشنود؛ اما آیا حرف رئیس نیروی انتظامی را نیز بلد نیست بشنود! چند روز قبل رئیس نیروی انتظامی گفت بسیار متأسفیم اما دزدی به یک شغل تبدیل شده است. در شرایطی که واقعیت‌های جامعه این‌گونه است، شما می‌گویید ما کولاک کرده‌ایم، گل کاشتیم و زیادی هم خوبیم! از فرط موفقیت نمی‌دانیم چه کنیم! این‌ها به‌دوراز علم، انصاف و ادب است به‌دوراز مصالح نظام ملی است. شما با این اظهارات مردم را عصبی می‌کنید و بر روی زخم آن‌ها نمک می‌پاشید، چه کسی به شما مشورت می‌دهد!

 رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد با بیان اینکه کاش حداقل حسن این تذکرات این باشد که عزیزان بفهمند کیفیت پشتوانه کارشناسی که مبنای حرف‌زدن‌های عزیزان است به‌هیچ‌وجه بایسته شرایط کنونی کشورمان نیست، اضافه کرد: از شیوه‌های مخرب دیگری که عزیزان پیش گرفته‌اند این است که می‌گویند اینکه ما چه می‌کنیم را رها کنید، ببینید اگر دولت قبلی بود اوضاع از اینکه امروز است بدتر بود! اینکه خود این اظهارات تا چه میزان مبنا دارد بماند! اما این حرف پوچ و بی‌اعتبار است.

 کارشناسی که نسبت به افزایش نرخ ارز در ۱۴۰۶ هشدار داد را تنبیه کردید، اما ارقامی بیشتر از پیش‌بینی‌ها رخ داد!

 وی ادامه داد: مهم‌تر این است که هم آقای رئیس‌جمهور و هم آقای سخنگو، شرافتمندانه از مسئولان زیر مجموعه خود بخواهند، گزارشی درباره مطلبی که مرداد ۱۴۰۰ دفتر اقتصاد کلان سازمان برنامه منتشر کرد، بدهند. عنوان این گزارش «برآورد بدهی‌های دولت از ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۶» بود. آن کارشناس با شرفی که این گزارش را تهیه کرده و هشدار داده بود را عزیزان تنبیه کردند؛ اما می‌خواهم بگویم این گزارشی بود که در همین دولت منتشر شده بود. گزارش سازمان برنامه می‌گوید حدود سال ۱۴۰۶ اوضاع نرخ ارز بسیار فاجعه‌آمیز می‌شود، اما عزیزان آن او را تنبیه کردند! گفته بود در سال ۱۴۰۰ نرخ ارز به ۲۵ هزار تومان می‌رسد، شما او را تنبیه کردید درحالی‌که کارنامه‌ای که خودتان رقم زدید از این رقم بیشتر بود! شرم‌آور است! نگوییم شرم‌آور، بلکه بگوییم عبرت‌آموز است!

 با سرکوب کارشناسان مستقل آبی برای این دولت، حکومت و کشور گرم نمی‌شود

 این استاد اقتصاد با تأکید بر اینکه عبرت بگیرید که با سرکوب کارشناسان مستقل آبی برای این دولت، حکومت و کشور گرم نمی‌شود، اظهار داشت: در این گزارش گفته بود در پایان سال ۱۴۰۱ نرخ ارز به ۳۵ هزار تومان خواهد رسید شما که روی آن گزارش را در عمل سفید کردید و نرخ را به بالاتر از ۵۰ هزار تومان رساندید! در آن گزارش گفته بود در ۱۴۰۲ نرخ ارز حداکثر ۴۶ هزار تومان می‌شود، شما که دیدید چه کردید! این رقم‌های مشکوک بسترساز تحقق آن وعده‌های لجن است که کشور بر باد ده خواهد بود. اعداد و ارقامی را راجع به نرخ ارز توسط مقامات رسمی کشور سر زبان‌ها می‌اندازند که فاجعه ساز است! به‌غیراز اینکه غیراخلاقی و شرم‌آور هم هست. حداقل از آن کارشناس عذرخواهی کنید و بگویید خیلی نسبت به ما خوش‌بین بودی که چنین برآوردهایی را ارائه کردی و بعد هم رویه‌هایتان را اصلاح کنید.

 مومنی با بیان اینکه زدن کارشناس و بالا بردن هزینه فرصت کارشناسی صدق ورزانه به نفع کشور نیست، ادامه داد: من به آن گزارش نقد داشتم، اما نقد کارشناسی رشددهنده است. آیا درست است که کارشناس را دچار فشارهای معیشتی کنید آن هم در حکومتی که ادعای پیروی از علی بن ابی‌طالب را هم دارد؟! این که نشد!

 رئیس مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد گفت: شما که می‌گویید ما دولت محرومان هستیم بگویید اوضاع‌واحوال گوشت قرمز و جایگاه آن در سفره‌های مردم چه شده است! این‌ها را گزارش کنید مردم این‌ها را متوجه می‌شوند. بااین‌همه واردات گوشت قرمز و بااین‌همه تلاش‌هایی که برای توزیع از کانال‌های رسمی و زیر قیمت بازار انجام داده‌اید، چرا قیمتش از این سرسام‌آوری پایین نمی‌آید! برای اینکه بدانید کجاهای کارتان ایراد دارد این‌ها دریچه‌هایی است. به سیستم کارشناسی زیر مجموعه‌تان بگویید شرافتمندانه گزارشی بدهند درباره اینکه وقتی ارز ترجیحی واردات کالاهای اساسی را جهش دادید تحولاتی که بر سر قیمت مواد غذایی وارد شد، چه بود! از اینکه مرتب بگوییم دولت قبلی چنین‌وچنان بود چه چیزی عایدمان می‌شود؟ آن هم درحالی‌که شیرین‌کاری‌هایی می‌کنید که صد رحمت به قبلی‌ها. رکوردهایی که شما زده‌اید هیچ‌کدامشان را آن‌ها نزدیک نشده بودند با اینکه به آن‌ها نقدهای جدی هم وارد بود.

 به‌جای بازی با کلمات و آدرس دادن‌های غیرمتعارف و بی‌پایه، بر بنیه تولید ملی متمرکز شوید

 وی با یادآوری اینکه مخاطبش بیشتر حکومت است و حد و حدود قدرت تأثیرگذاری قوه مجریه در این ساختار کنونی قدرت و میزان بنیه کارشناسانه‌شان نیز روشن است، افزود: صمیمانه و مشفقانه به ساختار قدرت عرض می‌کنم اگر می‌خواهید موفق شوید، به‌جای بازی با کلمات و آدرس دادن‌های غیرمتعارف، بی‌ضابطه و بی‌پایه، بر روی بنیه تولید ملی متمرکز شوید. این شاقول همه مولفه‌های ۱۵گانه متغیرهای کنترلی سطح توسعه را در درون خود دارد. فاجعه ایجاد شده است.

 همان‌ها که ژست ذوب بودن را می‌گیرند، بیشتر در باتلاق پس‌افتادگی تولید جلوتر می‌روند

 مومنی در پایان گفت: مرتب سال تولید اعلام می‌شود؛ اما همان‌ها که ژست ذوب بودن را می‌گیرند، بیشتر در باتلاق پس‌افتادگی تولید جلوتر و جلوتر می‌روند. با چه شاقولی بگوییم که شما حرف گوش دهید! اوضاع بنیه تولید ملی ایران شکننده است و این یعنی تزلزل در ستون فقرات نظم اجتماعی. تا بنیه تولید ضعیف باشد، آن جامعه روی ثبات، آرامش و امنیت و کیفیت زندگی نخواهد دید. اکنون اصل فساد رها شده و با سیاست‌های مخرب اقتصادی، دائماً آن را گسترش و تعمیق می‌دهند. اما زنده‌باد و مرده‌باد راه انداخته‌اند که اسم آن را فساد سیستمی بگذاریم یا غیرسیستمی! هر چه دلتان می‌خواهی به آن بگویید، اما چاره‌ای برای اصل آن که مذموم، قبیح، کثیف و پلید است پیدا کنید. عزیزان در سطح دعواهای حیدری نعمتی متوقف می‌شوند!

غیرمنتظره – سایت خبری گیلان | اخبار گیلان – خبر رشت