به گزارش غیرمنتظره و به نقل از خبرآنلاین، الهه جعفرزاده: ویروس «امپاکس» نخستینبار سال ۱۹۵۸ در میمونهای دانمارک شناسایی شد و آن را «آبله میمون» نامیدند. در سال ۱۹۷۰، اولین مورد انسانی در یک پسر ۹ ماهه در کنگو گزارش شد. در سال ۲۰۲۲، با تصمیم جهانی بهداشت، نام آبله میمون به «امپاکس-Mpox» تغییر یافت تا ارتباط آن با میمونها کاهش یابد، چون این ویروس قادر به مبتلا کردن انسانها نیز هست.
بر اساس گزارشها، جمهوری دموکراتیک کنگو بیشترین میزان درگیری با این بیماری را از اوایل سال میلادی جاری تا کنون تجربه میکند؛ که دهها هزار شهروند تا ماه ژوئن به این بیماری مبتلا شدهاند. دولت کنگو در دسامبر ۲۰۲۲، شیوع بیماری را در سطح اپیدمی اعلام کرده بود.
کدام کشورها تا کنون درگیر آبله میمون شدهاند؟
آبله میمون یکی از جدیدترین ویروسهایی است که در دو سال گذشته شیوع گستردهای داشته است و اکنون که در حال گسترش در مناطق پرجمعیت آسیاست، میتواند به یک بحران تمام عیار تبدیل شود. امروزه آبله میمون پس از افزایش موارد ابتلا در آفریقا و خاورمیانه، در سایر نقاط جهان نیز در حال گسترش است.
امپاکس تا کنون در حداقل ۱۳ کشور آفریقایی شناسایی شده و در مقایسه با آمار سال گذشته، موارد ابتلا ۱۶۰ درصد و مرگ و میرها ۱۹ درصد افزایش یافته است.
از ژانویه ۲۰۲۳ تاکنون ۲۷ هزار نفردر کنگو به این بیماری مبتلا شدهاند و بیش از هزار و صد نفر جان خود را از دست دادهاند که بیشتر قربانیان کودکان بودهاند.
مقامات بهداشتی سوئد هم پنجشنبه هفته گذشته، اولین مورد ابتلا به ویروس در این کشور را گزارش کردند و گفتند که این فرد در آفریقا آلوده شده و اکنون تحت درمان است.
در اواخر ژوئیه، وزارت بهداشت کنیا اولین مورد ابتلا به آبله میمون در این کشور را تأیید کرد.
وزارت بهداشت بوروندی تا اوایل اوت، ۶۱ مورد ابتلا به بیماری آبله میمون در این کشور شناسایی کرده است.
به گزارش سازمان جهانی بهداشت تا تاریخ ۷ اوت، ۴ مورد ابتلا به بیماری آبله میمون از نوع رواندا شناسایی شده است.
در اوگاندا هم دو مورد ابتلا به بیماری آبله میمون تا کنون شناسایی شده است.
اخیراً در پاکستان هم سه نفر مبتلا به امپاکس شناسایی شدهاند و به نظر میرسد این سه شهروند پاکستانی اخیراً از دبی آمده بودند.
بر اساس آخرین اطلاعات، تا کنون انتقال یا شیوع آبله میمون در ایران گزارش نشده است.
موارد شناساییشده در هند، پاکستان و چین به دلیل تعداد جمعیت در این کشورها ممکن است خطرناکتر باشد؛ چرا که احتمال شیوع همهگیری را بیشتر میکند. اگرچه شدت بیماری و انتقال آن در مقایسه با کووید کمتر و احتمال برقراری قرنطینه نیز پایین است، اما آبله میمون همچنان میتواند یکی از نگرانیهای بالقوه در زمینه سلامت جهانی باشد.
بر اساس گزارشهای سازمان جهانی بهداشت و سازمان ملل، از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا به امروز بیش از ۱۶۰۰۰ مورد ابتلا به این ویروس در بیش از ۷۵ کشور گزارش شده است؛ که این تعداد از اواخر ژوئن تا اوایل ژوئیه ۷۷ درصد افزایش یافته است.
- کد خبر 115923
- پرینت