شما اینجا هستید

اجتماعی » جای خالی نماد جنگ “پیله داربن” در ورودی مرکز گیلان

اختصاصی / به گزارش غیرمنتظره، این روزها موضوعاتی در خصوص طراحی ورودی شهر رشت در رسانه‌ها و فضای مجازی منتشر شده است، موضوعاتی که از طرح پیشنهادی سید حسین رضویان عضو شورای شهر رشت آغاز شد و البته خیلی زود با نقدهای جدی مواجه شد.

از ویژگی‌های این طرح می‌بایست به این موضوع اشاره کرد که نگاهی به معماری ساختمان‌های چهارگانه شهر رشت (عمارت تاریخی ساعت، پست، مریضخانه بلدیه و هتل ایران) داشته است، اما عملاً این نوع معماری با معماری سنتی شهر رشت کاملاً غریبه است.

از طرفی استفاده از دروازه برای ورودی شهرها منسوخ شده است و عموماً سعی بر آن می‌شود که از اِلِمان‌های حجمی قابل توجهی برای ورودی شهرها استفاده شود، از این جهت می‌بایست به تاریخچه و پیشینه شهرها برای استفاده در طراحی چنین اِلِمان‌هایی استفاده کرد.

در تاریخ گیلان حوادث و رویدادهایی بزرگ و مهم همچون نبرد بزرگ پیله داربن وجود دارد که جایگاهی هویتی برای مردم گیلان و رشت داشته و از لحاظ مقاومت و اتحاد اقوام مختلف گیلان از شرق تا جلگه و از جلگه تا غرب گیلان بسیار مورد توجه است.

در اوایل قاجاریه روسیه که پیش‌تر چند بار به سواحل جنوبی دریای کاسپین و گیلان حمله‌ور شده بود، این بار در ۲۳ خرداد سال ۱۱۸۴ قصد کرد که با دوازده کشتی جنگی انزلی و رشت را به تصرف خود در آورد.

در آن زمان پیربازار بندر بود و پیله داربن هم در نزدیکی آن قرار داشت. به همین منظور چند روز بعد قوای روس به فرماندهی پالکونیک معروف به «سرهنگ شفت» با قوای مردمی گیلک و تالش گیلان به فرماندهی حاکم وقت گیلان میرزا موسی خان منجم‌باشی لنگرودی در پیله داربن روبرو شدند.

در آن زمان لشکر گیلانی‌ها که حدوداً ۳۰۰ نفر تخمین زده می‌شد لشکر عظیم روس رو با استفاده از ابزارهایی همچون داس و خلیک و شمشیر و همچنین تیراندازان ماهر و توانمندی از سیاهمزگی شفت شکست داده و روس‌ها را از خاک گیلان بیرون راندند.

محوطه‌ای که اوج درگیری و جنگ در آن صورت گرفته در کنار جاده پیربازار به رشت در زیر درختی ازاد و تنومند بود و بعد از آن جنگ این منطقه تبدیل به روستای پیله داربن شده و احتمالاً شهدای گیلانی این جنگ نیز در جوار آن مدفون شده اند.

این جنگ در گیلان به نام جنگ گرده داری معروف شده بود، همچنین گفته می‌شود اگر این پیروزی رقم نخورده بود و روس‌های مهاجم پیروز جنگ شده بودند، آنگاه فاجعه‌ای بس بزرگتر از شکست در قفقاز ممکن بود رخ دهد.

استفاده از این اِلِمان در ورودی شهر رشت به عنوان مرکز استان می‌تواند از آن جهت اهمیت داشته باشد که رشادت‌های گیلانیان و مردم رشت را به تصویر بکشاند.

غیرمنتظره – سایت خبری گیلان | اخبار گیلان – خبر رشت