شما اینجا هستید

اقتصادی » حالا «جمشید بسم الله» تیمی‌ کار می‌کند!

به گزارش غیرمنتظره، محمدحسین روانبخش در یادداشتی به موضوع افزایش نرخ ارز و ادعای وجود نقش دلال‌ها در این افزایش قیمت پرداخته است. وی در این یادداشت نوشته است: عبور دلار از نرخ ۳۱ هزار تومان در روزهای اخیر به معنای افزایش ۲۵ درصدی دلار در عمر سه‌ماهه دولت سید ابراهیم رئیسی است و این با ادعای دولتمردانی که دائم تبلیغ می‌کنند که در این مدت «گشایش‌های اقتصادی» رخ داده است، همخوانی ندارد.

واقعیت این است که چه بخواهیم و چه نخواهیم، قیمت دلار در کشور نشان‌دهنده کاهش یا افزایش ارزش پول ملی است و بدیهی است که وقتی ارزش دارایی‌های مردم حداقل ۲۵ درصد کاهش‌یافته است، هرقدر هم که از گشایش اقتصادی سخن بگوییم، باورپذیر نیست.

شاید بر همین اساس است که رئیس‌جمهور مجبور به توضیح درباره علت افزایش عجیب قیمت دلار در این مدت شد. رئیسی چند روز پیش در نشست «صریح، شفاف و دانشجویی‌ با رئیس‌جمهور» دراین‌باره عنوان کرد: عده‌ای در داخل و خارج از کشور در فضای مجازی و واقعی به دنبال بالا بردن قیمت ارز هستند. وی گفت: خبر دقیق داریم که عده‌ای شبانه‌روز در تلاش‌اند همزمان با مذاکرات، نرخ ارز را بالا ببرند و مذاکرات را به اقتصاد گره بزنند تا خواسته‌های خود را به ملت تحمیل کنند.

رئیس‌جمهوری در واکنش به سؤال دانشجویی که چرا این افراد را معرفی نمی‌کنید گفت: دستگاه‌های اطلاعاتی پیگیر موضوع هستند. وی همچنین سه‌شنبه‌شب در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت با اشاره به مشخص شدن دخالت‌ها و دسیسه‌های سودجویانه برای برهم زدن ثبات بازار ارز، تصریح کرد: دستگاه‌های مسئول همزمان با نظارت و کنترل بر بازار، با شناسایی دقیق عوامل مداخله‌گر و بی‌ثبات کننده بازار ارز، با جدیت به مسئولیت‌های خود در این زمینه عمل کنند. در ادامه هم با ارائه گزارش بانک مرکزی عنوان شد که با توجه به ذخایر ارزی قابل‌اطمینان کشور تأکید شده است تغییرات نرخ ارز در روزهای اخیر هیچ‌گونه توجیه ندارد، بلکه نتیجه عملیات روانی و دخالت عناصر غیراقتصادی و کاذب در بازار است. این سخنان رئیس‌جمهور و اصرار دولت بر عملیات روانی و دخالت برخی افراد، اگرچه ظاهر جدیدی دارد اما یادآور توضیحاتی است که در زمان دولت احمدی‌نژاد در خصوص علت افزایش قیمت دلار داده می‌شد. معروف‌ترین آن صحبت‌ها، ادعای محمدرضا رحیمی معاون اول وقت بود که ادعا کرد که جمشید بسم‌الله «روی چهارپایه می‌ایستد و قیمت ارز در ایران را تعیین می‌کند!»

ازآن‌پس «جمشید بسم‌الله» اسم عام برای کسانی شد که در هر نوبت اختلال بازار ارز داستان به آن‌ها نسبت داده می‌شد. وقتی در سال ۱۳۹۷ یک‌بار دیگر بازار ارز مختل شد بعضی رسانه‌ها به‌طعنه نوشتند که یک‌بار دیگر جمشید بسم‌الله فعال‌شده است. حالا هم با توضیحات رئیسی، این موضوع به ذهن‌ها متبادر شده که جمشید بسم‌الله این نوبت تیمی کار می‌کند و تیم‌هایی در داخل و خارج کشور را رهبری می‌کند؛ اما صرف‌نظر از این شوخی‌ها، واقعیت این است که برای مردم این‌که عامل اخلال در بازار ارز و بالا رفتن بی‌رویه قیمت دلار کیست، چندان اهمیتی ندارد. برای آن‌ها اصل این افزایش قیمت مهم است که هر روز بیش از دیروز زندگی را برای آن‌ها سخت‌تر و دارایی‌هایشان را کمتر می‌کند. ضمن اینکه تجربه نشان داده که عنوان کردن اینکه اختلال در بازار ارز کار افرادی مثل جمشید بسم‌الله است، دردی را دوا نمی‌کند. بالاتر از این، حتی دستگیری جمشید بسم‌الله هم فایده‌ای نداشت، همچنان که دستگیری و اعدام سلطان سکه، هیچ تأثیری در بازار طلا و سکه نداشت. روزنامه جمهوری اسلامی هم این موارد را به‌گونه‌ای دیگر بازگو کرده است. این روزنامه با اشاره به مکالمه رئیس‌جمهور با یک دانشجو (که در بالا به آن اشاره شده است) نوشت: خواندن این خبرِ تلخ ما را به یک سؤال مهم می‌رساند، همان‌که یک دانشجو از رئیسی می‌پرسد؛ «چرا این افراد را معرفی نمی‌کنید؟» حتی این را هم می‌شود اضافه کرد که چرا «برخورد» نمی‌کنید؟ شما که الحمدالله مبسوط‌الید هستید و توانا به برخورد؟ این روزنامه در ادامه اضافه کرد: جواب بخش اول را رئیس شورای امنیت ملی به آن دانشجو می‌دهد؛ «دستگاه‌های اطلاعاتی پیگیر موضوع هستند.» اما بخشِ دوم سؤال یا به تعبیری دیگر سؤال دوم به‌قاعده می‌ماند برای بعد از شناسایی و احتمالاً دستگیری؛ اما امیدواریم این بار قصه شبیه ماجرای «جمشید بسم‌الله» نشود.

یادمان هست که بعد از نام بردن او توسط معاون اول دولت دهم، او دستگیر و مشهور شد اما دلار و دیگر ارزها راه خود را رفتند. بازار به راه خود رفت و نه دستورها که بازداشت‌ها هم چندان توفیقی نیفزود. رئیس‌جمهور در توضیح گزاره نخستِ خویش این را هم گفت که «برخی از این افراد در داخل و برخی نیز در خارج از کشور در محافل و فضای مجازی و واقعی به دنبال بالا بردن قیمت ارز هستند.» با این حساب مسببان داخلی موضوع که در دسترس هستند. خارج‌نشینان دخیل را هم می‌شود از طریق اینترپل پیگیر احوالشان شد. نگذاریم این بار هم قسر در بروند آنانی که قصر آرزوهای خود را بر آواره امید مردم جستجو می‌کنند. این از آقای رئیسی هم انتظار است و هم ساخته است که در کنار سخن، حتماً عمل کند. شرایط او با دولت سابق فرق می‌کند. منتظریم آقای رئیس‌جمهور در عمل ثابت کند که واقعاً این یک فرافکنی نیست.

غیرمنتظره – سایت خبری گیلان | اخبار گیلان – خبر رشت