به گزارش غیرمنتظره و به نقل از فارس/ آمریکا امروز در نشست شورای امنیت سازمان ملل پیش نویس قطعنامه ای را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ارائه داد که با مخالفت صریح اعضا مواجه شد به طوری که پمپئو وزیرخارجه آمریکا جلسه را زودهنگام ترک کرد.
شورای امنیت سازمان ملل برای ارائه گزارش شش ماهه درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ نشست مجازی برگزار کرد.
سازمان ملل: ایران به اجرای برجام بازگردد
در ابتدای این نشست معاون دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار رفع تحریمهای آمریکا علیه ایران شد و از ایران نیز خواست تا به اجرای برجام بازگردد.
اتحادیه اروپا: از دست دادن برجام به معنی از دست دادن پروتکل الحاقی است
نماینده اتحادیه اروپا نیز گفت: یادآوری این مهم است که پروتکل الحاقی توسط ایران به عنوان بخشی از تعهدات این کشور در برجام اجرا میشود. بنابراین از دست دادن برجام به معنی از دست دادن پروتکل الحاقی خواهد بود.
پمپئو: باید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران تمدید شوند
همچنین وزیر خارجه آمریکا در نشست مذکور مدعی شد: «ایران [در صورت اتمام محدودیتهای تسلیحاتی] قادر به خرید و فروش سلاح خواهد بود.»
پمپئو همچنین ادعا کرد: «رفع محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران به این کشور اجازه دسترسی به هواپیما و زیردریایی را خواهد کرد و ایران با آنها آزادی تردد دریایی در آبراههای منطقه را تهدید خواهد کرد.»
پامپئو گفت که آمریکا خواستار همکاری با شورای امنیت برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی است. او گفت: «ترجیح واشنگتن همکاری با این شورا برای تمدید این محدودیتها جهت محافظت از زندگی بشر و امنیت ملیمان است.»
چین: با تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران مخالفیم
اما نماینده چین در سازمان با بیان اینکه چین با تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران مخالف است گفت: «همه مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ از جمله توافقات حاصلشده در خصوص محدودیتهای مرتبط تسلیحاتی باید اجرای شوند».
مخالفت آلمان با استفاده آمریکا از «مکانیسم ماشه» علیه ایران
نماینده آلمان در نشست شورای امنیت با موضوع اجری قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در خصوص توافق هستهای ایران مخالفت کشورش را با استفاده آمریکا از ساز و کار حل و فصل اختلافات در برجام برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران اعلام کرد.
انگلیس: نگران برنامه موشکی ایران هستیم
نماینده بریتانیا در شورای امنیت گفت: «از خروج آمریکا از برجام نگران و متاسف هستیم. اما در عین حال نگران هستیم که ایران در حال عقبنشینی از ایران توافق است. به همین خاطر است که ما تلاش داریم ایران را به این توافق بازگردانیم. ما نگران برنامه ایران در زمینه فضایی و موشکهای بالستیک هستیم.»
وی گفت: «ما در پی اجرایی شدن کامل قطعنامه ۲۲۳۱ هستیم. ما متعهد به همکاری با اعضای برجام در زمینه رسیدن به راهحلی صلحآمیز هستیم. این توافقنامه بهترین راهحل برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای و امنیت در منطقه است»
روسیه: هدف آمریکا تغییر نظام ایران است
نماینده روسیه در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت از بیانیه ضد ایرانی وزیر خارجه آمریکا انتقاد کرد.
واسیلی نبنزیا در آغاز این سخنرانی از اینکه «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا این نشست مجازی را ترک کرده انتقاد کرد. نبنزیا گفت: «میخواستم از مشارکت وزیر خارجه آمریکا هم تشکر کنم ولی ایشان در جمع ما نیستند. میدانم که برنامه شلوغی دارند ولی ایشان نخواستند که به حرفهای شورا گوش ندهند. ولی بیشتر از آن، از این بابت متأسفم که در اظهارات ایشان-حداقل من- یک کلمه از همکاری و گفتوگو نشنیدم.»
او در ادامه گفت: «هدف، تغییر نظام این کشور یا ایجاد وضعیتی است که ایران به معنای واقعی کلمه قادر به نفس کشیدن نباشد. این مثل گذاشتن زانو روی گردن کسی است. این بحران را ایالات متحده ایجاد کرده است.»
وی در ادامه گفت: «با آنکه قطعنامههای شورای امنیت جزو بخشی از قوانین بینالمللی هستند و باید توسط تمامی اعضا اجرا شوند، ایالات متحده رسماً اجرای تعهداتش در قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام را متوقف کرد، در را پشت سرش بست و به اجرای سیاست فشار حداکثری علیه ایران روی آورد.»
نبنزیا در بخش دیگری از سخنانش مخالفت روسیه را با تلاش آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اعلام کرد.
فرانسه: از حرکتهای یکجانبه برای وضع تحریم حمایت نمیکنیم
نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد در نشست امروز شورای امنیت سازمان ملل گفت: با سه کشور اروپایی از طریق گفتوگو با ایران به نتیجه رسیدیم. این توافق به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل تبدیل شد و همه اعضای شورا آن را به اتفاق تصویب کردند.
ابراز تاسف بلژیک از تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران
نماینده بلژیک در سازمان ملل متحد گفت: بلژیک به همراه دیگر کشورهای اروپایی از اعمال تحریمهای یکجانبه از سوی آمریکا علیه ایران و تمدید نکردن معافیت همکاریهای هستهای تهران از سوی دولت واشنگتن متأسف است.
هشدار صریح ظریف به آمریکا
وزیر امور خارجه ایران نیز در نشست مذکور سخرانی کرد که اهم اظهارات وی را میخوانید:
چنانچه بار دیگر شورای امنیت تعلل ورزد، به منزله یک نسل عقبگرد در چند جانبه گرایی و حاکمیت قانون خواهد بود.
همه ما طی سال های گذشته شاهد بودهایم که چگونه یکجانبه گرایی بدخواهانه آمریکا به صورت هدفمند به نهادها و همکاریهای بینالمللی هجمه کرده است.
حتی یک جلسه شورا برای نکوهش دولت آمریکا یا حداقل برای بررسی نقض های مکرر آن تشکیل نشده است. درعوض، برخی از اعضای اروپایی شورا در فکر تخریب بیشتر قطعنامه و شورا هستند در حالی که نسبت به تعهدات خود در مورد برجام پایبند نیستند
آمریکا منطقه را با فروش بیثباتکننده سلاح میدوشد، به صورت نظاممند از تروریستها حمایت میکند و به جنایتهای یمن کمک مادی ارائه کرده است.
آمریکا با برخی از عمال خود به دبیرخانه فشار آورد تا یک خوانش گمراه کننده از قطعنامه ۲۲۳۱ را اتخاذ کند
دبیرخانه را وادار به اتکا به ادعاهای خودساخته و اسناد جعلی برای تهیه یک گزارش کاملاً غیرحرفهای می کنند
چنانکه در نامه رئیسجمهوری اسلامی ایران به طرفهای باقیمانده در برجام تصریح شده، اعمال هر گونه محدودیت جدید توسط شورای امنیت بر خلاف تعهدات بنیادی در قبال مردم ایران است.
در صورت وقوع چنین سناریویی، گزینههای ایران که در حال حاضر هم به طرفهای برجام اطلاعرسانی شده قاطع خواهند بود. و مسئولیت کامل آن به عهده ایالات متحده یا هر طرف دیگری خواهد بود که به آن کمک کند یا در برابر رفتار غیرقانونی این کشور مماشات به خرج دهد.
«جامعه بینالملل و به خصوص این شورا باید از مدتها پیش دولت ایالات متحده را بابت اقدامات غلطش، از جمله تلاشهای مخرب آن برای راهاندازی تروریسم اقتصادی علیه کل ملت ایران، محرومسازی دلبخواه مردم ایران از غذا و دارو و وارد آوردن خسارتهای جبرانناپذیر به اقتصاد و زندگی روزمره مردم پاسخگو میکردند.»
در حالی که جمهوری اسلامی ایران در کلام و عمل ترجیح و تمایل خود برای تعامل سازنده را نشان داده ما برای تأمین امنیت، ثبات یا رفاه خودمان به دیگران وابسته نیستیم.به همین دلیل است که بیش از ۴۰ سال فشار آمریکا علیه ما- خواه از طریق سیاهنمایی، جنگ، تحریم یا ترور و از جمله با ترور بزدلانه قهرمان منطقهمان در مبارزه با تروریسم، سردار قاسم سلیمانی- نتوانسته است ایران را به زانو در بیاورد یا روی محاسبات مردم ما برای تصمیمگیری اثر بگذارد.
مایلم سخنرانی خود را با همان عباراتی آغاز کنم که نخست وزیر مصدق ۵۹ سال پیش در این شورا به کار برد.
«شورای امنیت تاسیس شد تا ملل بزرگ و کوچک به طور یکسان بتوانند دور یک میز بنشینند و برای حفظ صلح مطابق با اهداف و اصول ملل متحد هم کاری کنند. شورا نمی تواند وظیفه خطیر خود را انجام دهد…مگر اینکه قدرت های بزرگ به اصولی که شورا برای محقق کردن آنها ایجاد شده احترام بگذارند»
دو سال بعد، وی در کودتای سیا برکنار شد
ترک زود هنگام جلسه شورای امنیت از سوی پمپئو
بعیدی نژاد در توئیتی نوشت «آمریکا حتی در بین متحدانش نیز منزوی شده بود، به نحوی که پامپئو مجبور شد این جلسه را زودتر ترک کند.»
- کد خبر 61669
- پرینت