به گزارش غیرمنتظره و به نقل از فارس از رشت، در پی بارش متولی باران در گیلان علاوه بر خسارت مالی به کشاورزان و شالیکاران، هزینه تولید برنج بسیار بالا رفته بهگونهای که در برخی از مناطق استان ازجمله در شهرستانهای غربی گیلان به دلیل ماندگاری آب در مزارع شالیکاری، اراضی بسیار نرم و امکان ورود ناوگان ماشینی دروی برنج میسر نیست.
در حال حاضر نرخ دستمزد کارگر در برخی مناطق ازجمله شهرستان شفت، فومن و یا صومعهسرا بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است و در روزهای نخست آفتابی پس از فروکش کردن باران، نرخ دستمزد کارگران بدون هیچ ضابطهای تا ۶۰۰ هزار تومان نیز افزایشیافته است.
علاوه بر نرم بودن اراضی شالیکاری، حادث شدن ورس (خوابیدگی) برنج در اراضی شالیکاری از دیگر عواملی است که کشاورز را ملزم کرده تا حتماً از دروگران سنتی (کارگران روزمزد) به جهت برداشت محصول برنج استفاده کنند و به نظر میرسد افزایش یکباره تقاضا برای حضور کارگران در مزارع موجب شده تا نرخ بالای دستمزد کارگران ته تنها کاهش پیدا نکند بلکه ثابت نیز بماند.
آنطور که رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان اعلام کرده از ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیکاری گیلان حدود ۱۴۰ هزار هکتار یعنی معادل حدود ۶۰ درصد اراضی شالیکاری گیلان به دلیل بارش باران و وقوع سیلابها دچار ورس شده است.
به گفته مسعود الماسی، کارشناسان شرکتهای بیمه در حال ارزیابی از وضعیت خسارتها و در پی آن پرداخت غرامت به کشاورزان هستند اما این در حالی هست که بسیاری از کشاورزان به دلیل پرداخت ناکافی خسارت و عدم تناسب میزان خسارت با غرامتهای پرداختشده در سالهای گذشته رغبتی برای بیمه مزارع خود نداشته و این مسئله مشکلاتشان را مضاعف کرده است.
حسن بازیار، یکی از کشاورزان گیلانی در گفتوگو با خبرنگار فارس درحالیکه به وضعیت شالیزار خود اشاره میکند، میگوید: امسال به دلیل بارندگی هزینههای تولید برنج بهویژه در بخش برداشت افزایش قابلملاحظه داشته است.
وی با بیان اینکه دستگاههای صنعتی و ماشینآلات مکانیزه قادر به حضور در شالیزار به دلیل نرمی اراضی نیستند مدعی است روزانه ۵۰۰ هزار تومان به کارگران جهت دروی سنتی شالی هزینه پرداخت میکند و این موضع برایش بسیار سخت و جان کاه است.
به گفته وی بیمهها نیز به وعدههای خود آنچنانکه باید عمل میکردند، عملنکرده و ازاینرو استقبالی برای بیمه محصولات خود مکرده است.
علیرضا دوآبی، از دیگر کشاورزان گیلانی در گفتوگو با خبرنگار فارس نیز با ابراز گلایه از افزایش نرخ دستمزد کارگران روزانه برای درو سنتی برنج میگوید: هزینه تولید برنج طی امسال به دلیل نرمی اراضی شالیکاری سه برابر شده درحالیکه نرخ و قیمت برنج هیچ تغییری نکرده است.
به گفته وی، واردات برنج د فصل برداشت آنقدر انجام میشود که بازار از وجود برنج اشباعشده و کشاورزان نمیتوانند محصول خود را بهاندازهای بفروشند که هزینههای تولیدشان صفر شود.
افزایش هزینه تولید برنج در استان گیلان در پی بارشهای متولی باران و جاری شدن سیل موجب شده تا کشاورزان دست به دامن گروههای جهادی شوند و از آنها همچون بحرانهایی که در کشور به وقوع میپیوندد استمداد کمک بخواهند.
گفتنی است در پی بارشهای باران و خسارتهایی که کشاورزان از این ناحیه متحمل شدهاند تاکنون نشست فوقالعادهای توسط استاندار و مجمع نمایندگان گیلان برگزار نشده تا تسکینی برای آلام و رنجهای برنجکاران شود.
اهمیت تصمیمگیری در خصوص خسارتهای وارده به کشاورزان بهاندازهای است که حجتالاسلام صفری، نماینده مردم رودسر و املش در مجلس نسبت به عدم برگزاری نشست فوقالعاده از سوی استاندار و مجمع نمایندگان واکنش نشان داد.
با توجه به اینکه گیلان، استانی با رویکرد گردشگری است میطلبد علاوه بر مسؤولان، رسانهها و اصحاب جراید خصوص حقوق تضییعشده و احتمالاً نادیده گرفتهشده کشاورزان سلاح قلم را به دست گرفته و آه و ناله کشاورزان را به گوش مسؤولان تصمیمساز و تصمیم گیر کشور برسانند.
علاوه بر مسؤولان و اصحاب رسانه و مطبوعات، ائمه خطیب از تریبونهای نماز جمعه که همواره خود را در کنار مردم بهویژه کشاورزان دیدهاند میخواهند تا مطالباتشان را پیگیری کنند و از ستاد مدیریت بحران بخواهند از ردیفهایی که دولت همهساله برای جبران بخشی از خسارتها در بحران در نظر میگیرد، این بار دستی از کشاورز نیز بگیرند و مانع از دلمشغولیهای مشوش کننده شالیکاران شوند.
- کد خبر 64646
- پرینت