به گزارش سپیدخبر و به نقل از فارس، پیاده راههای فرهنگی تاریخی در اکثر شهرهای اروپایی وجود دارند که ظاهری سنگفرش شده و سازههایی با فرهنگ و تمدن همان شهر ساختهشدهاند.
این پیاده راهها مکانهایی هستند که ساکنین و گردشگران آن شهر برای گذراندن اوقاتی خوش در حال قدم زدن یا عکس گرفتن و ثبت خاطرههای خود هستند.
در شهر رشت که بهعنوان شهر خلاق خوراکشناسی هم این روزها آوازهاش همهجا پیچیده بسیاری از شهروندان و گردشگران با المانها و جانماییهایی که ساختهشده علاوه بر قدم زدن و تفریح کردن به خرید و گشتوگذار نیز مشغول هستند.
برخی از مورخان ساخت میدان شهرداری رشت را به دوره پهلوی بهمنظور تمرکز بخش اداری رشت منتسب میکنند که پسازآن ساختمانهایی نظیر بلدیه رشت، اداره پست و هتل ایران این مجموعه منحصربهفرد را تکمیل کرده است.
در سال ۹۴ به همت شهرداری شهر رشت، میدان و سه خیابانی که اطراف آن را در برگرفته بودند تبدیل به پیاده راههایی شدند که با طراحی بیش از هشت کیلومتر طول بزرگترین پیاده راه دنیا در حال حاضر شناخته میشود.
این مجموعه عظیم که چند سالی از بهرهبرداری آن میگذرد این روزها به یکی از مباحث و مشکلات شهر در مجامع مختلف از آن یاد میشود.
طرح بازنگری بازآفرینی هسته مرکزی شهر ابتدا با تجمع عدهای از بازاریان در مقابل استانداری شروعشده و اکنون به مبحثی قابلتأمل در شهر تبدیلشده که موافقان و مخالفانی را دارد.
جدای از هزینههایی که برای ساخت و احداث این پیاده راه شده برخی از بازاریان مدعی هستند احداث این پیاده را کسبوکارشان را بیرمق کرده و بسیاری از فروشگاهها و مغازهها در حال حاضر بلااستفاده و با پرداخت مالیات و عوارض برجایماندهاند.
مسعود نصرتی طی برنامهای تلویزیونی از شبکه باران سیما با اشاره به راهاندازی پیاده راه فرهنگی اظهار کرد: تمام خیابانهای همجوار پیاده راه منجر به ترافیک شده و کسبه نگران هستند و این باید بازنگری شود.
شهردار رشت در ادامه گفتوگو تأکید کرد که باید باشهامت پیاده راه فرهنگی را بازنگری کنیم و پاسخگوی مردم باشیم.
محمدعلی ثابتقدم پس از اظهارنظر شهردار رشت با اشاره به اجرای قانونی طرح جامع ترافیک در پیاده راه فرهنگی تاریخی شهر رشت اظهار کرد: در اجرای طرح پیاده راهسازی طرح جامع ترافیک و سند بازآفرینی دیدهشده که در شورای ترافیک شهرستان، استان و وزارت راه و شهرسازی به تصویب رسیده است.
وی بابیان اینکه طرح بازآفرینی پیاده راهسازی هسته مرکزی رشت به لحاظ موقعیت تاریخی و فرهنگی شهر در این نقطه ایجادشده افزود: برخیها در بدو ورود خود پیشنهاد کردهاند که این طرح باید در حاشیه شهر و در مساحت دو یا سه هکتارِ اجرا میشده درحالیکه طرح بازآفرینی هسته مرکزی شهر رشت به لحاظ موقعیت تاریخی، بناهای کناردستی و محتوای فرهنگی که در طول تاریخ رشت قدیم وجود داشته اجراشده است.
شهردار سابق شهر رشت بابیان اینکه طرح بازآفرینی شهری باید هفت کیلومتر در امتداد شرق و غرب شهر اجرا میشد گفت: اصالت سیر تفضیلی شهر در طرح بازآفرینی هسته مرکزی شهر رشت دیدهشده و کسی نمیتواند درباره آن صحبت کند.
ثابتقدم بابیان اینکه در اجرا و طراحی جزئیات طرح پیاده راهسازی ممکن است دیدگاههای متفاوتی وجود داشته باشد خاطرنشان کرد: قاعدتاً پروژه بازآفرینی قانونی اجرا شد اما پیاده راهسازی شهر رشت ناتمامهایی دارد که به معنای ناقص بودن در طرح نیست بلکه موضوعاتی تکمیلی است که در سند بازآفرینی به آن اذعان شده است.
وی با تأکید بر اینکه طرح بازآفرینی شهر رشت ملزمانی دارد که باید انجام شود افزود: اگر مسیر ۷٫۲ کیلومتری در طرح پیاده راهسازی اجرا نشود طرح ناکام میماند و به همین خاطر هست که تأکید میکنیم طرح بازآفرینی باید در محدوده خواهر امام جنب مسجد حاجی سمیعی و پیرسرا و از سمتی دیگر در محدوده عینک اجرا شود تا کالبد گردشگری مناسبی را در شهر داشته باشیم و برنامههای فرهنگی، جشنوارهای و سوگوارهای که در تقویم موجود است، مکان گزینی شده و در بافت پیاده راهسازی اجرایی کنیم.
شهردار سابق رشت بابیان اینکه طرح بازآفرینی هسته مرکزی رشت در طول ۱۲۷ روز بهعنوان پروژهای الزامآور بود و ممکن است ایراداتی داشته باشد افزود: ایرادات موجود در طرح بازآفرینی هسته مرکزی شهر رشت زیرساختی نیست چون تمام امکانات زیرساختی در طرح بازآفرینی جای گزینی شده و به تائید سازمانهای موردنظر نیز قرارگرفته است تا مجدداً پیاده راهسازی نیاز به کند و کاری بیدلیل پیدا نکند.
ثابتقدم با اشاره به اینکه ممکن است طرح پیاده راهسازی که حدود دو سال از زمان بهرهبرداری آن گذشته نیاز به نگهداری و تعمیرات داشته باشد، تصریح کرد: موضوع اصلی و مشکلی عمده پیاده راهسازی موضوع نگهداری آن است که متأسفانه این طرح کاملاً رهاشده است.
وی با تأکید بر فرهنگسازی در کنار هویتسازی طرح بازآفرینی گفت: این پیاده راهسازی افتخار دارد که توسط وزیر راه و شهرسازی افتتاح و کنگره ۸۰۰۰ شهید استان گیلان در آن برگزارشده است که اصلیترین فرایند فرهنگی در استان بوده و با حضور سردار سلیمانی برگزارشده است.
شهردار سابق رشت بابیان اینکه هر طرحی پس از ساخت و اجرا نیازمند نگهداری هست و در برخی از موارد نگهداری از اجرا هم مشکل است خاطرنشان کرد: استفاده از این بافت فرهنگی تاریخی لیاقت میخواهد که امیدواریم همه ما لیاقت استفاده از آن را داشته باشیم.
سید امیرحسین علوی نیز در دیدار با جمعی از بازاریان شهر رشت به رفع مشکل بازار رشت و دغدغههای پیرامون پیاده راه فرهنگی اشاره کرد و گفت: پیاده راه فرهنگی رشت ناقصالخلقه و بیکیفیت اجرا شد.
وی با اشاره به اینکه بازار رشت یک عنصر جدی در تحولات است افزود: هیچکس نمیتواند تأثیرات بازار را بر مباحث اقتصادی نادیده بگیرد و بهعنوان رئیس شورا تمام تلاشم را برای رفع مشکل قلب تپنده شهر به کار میگیرم.
رئیس شورای اسلامی شهر رشت بابیان اینکه پیاده راه فرهنگی رشت نیازمند بازبینی است گفت: قرار بود احداث پیاده راه فرهنگی رشت موجب رونق بازار رشت بشود اما متأسفانه نتیجه دیگری داده است.
علوی بابیان اینکه بازار باید با تغییرات همراه شود خاطرنشان کرد: یقیناً اگر خودمان را با تغییر همراه نکنیم عقب خواهیم ماند و در حال حاضر بازارهای مختلف و تخصصی بزرگ و کوچک در حال شکل گرفتن هستند.
وی با اشاره به رکود اقتصادی حاکم بر جامعه تصریح کرد: پیاده راه فرهنگی رشت بهصورت یک میدان گاه ترسیمشده و بازبینی آن از مطالبات شورا، بازاریان و شهروندان است.
رئیس شورای اسلامی شهر رشت با تأکید بر اینکه حذف پیاده راه فرهنگی رشت امکان ندارد گفت: هسته مرکزی شهر رشت درگذشته نیز با مشکلاتی ازجمله ترافیک، فقدان پارکینگ و غیره مواجه بوده و نیازمند بازبینی در تردد افراد و عبور و مرور خودروها است.
جبار کوچکی نژاد نیز در پی مشکلات ایجادشده برای مردم حوزه انتخابیهاش واکنش نشان داد و با اشاره به تجمع جمعی از بازاریان شهر در مقابل استانداری مبنی بر رفع انسداد معابر در پیاده راه فرهنگی رشت اظهار کرد: پیاده راه فرهنگی طرحی عجولانه از سوی شهردار قبلی رشت بود که بدون هیچگونه پشتوانه مطالعاتی و کارشناسی درزمینهٔ گردشگری و کسبوکار و بازار در شهر رشت اجرا شد.
وی با اشاره به همکاری برخی از نمایندگان و شوراهای اسلامی شهر رشت با شهردار در اجرا پیاده راه فرهنگی شهرداری افزود: بااینکه در همان زمان به شهردار، استاندار، وزیر کشور و مسئولان اجرایی نسبت به طرح پیاده راه فرهنگی رشت هشدار داده شد اما فایدهای نداشت و پروژهای ناقص در هسته مرکزی شهر اجرا شد.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی گفت: در اجرای این طرح مصالحی خارج از استان که در هیچ جا استفاده نمیشد وارد شهر رشت شد و هزینهای هنگفت بر دست شهرداری گذاشت و آن را یکی از شهرداریهای بدهکار کشور کرد.
رئیس مجمع نمایندگان گیلان اجرای طرح پیاده راهسازی هسته مرکزی شهر رشت را عامل ورشکستگی بازاریان محدوده آن نام برد و خاطرنشان کرد: مردم با اجرای این طرح سرگردان هستند که باید کجا خرید کنند و در آنطرف هم بازاریان با چکهای برگشتی و عدم گردش کار در بازار روبرو شدهاند.
کوچکی نژاد با اشاره به تعهد شهردار جدید رشت به مردم مبنی بر اینکه شرایط را برای عبور و مرور خودروها در پیاده راه فرهنگی رشت باز میکند تصریح کرد: همه مسئولان اعم از استاندار، شهردار و شوراهای اسلامی شهر رشت باید کمک کنند تا حقی را که هم از مردم و هم از بازاریان ضایعشده را استیفا کنند.
وی به لزوم تقویت بازرسیها در رابطه با نظارت بر طرح اجراشده در شهر رشت تأکید کرد و گفت: شهرداری رشت اموال و سرمایه بیتالمال را در مسیری صرف کرده که علاوه برنداشتن سود حق بازاریان را هم ضایع کرده و اکنون باید خاطیان را در هرکجا که هستند مجازات کنند.
نماینده مردم رشت با تأکید بر اینکه سازمانهای نظارتی باید کسانی که شهردار را در تخلف تشویق میکردند تا این طرح را اجرا کند را مورد ارزیابی قرار دهد، افزود: سازمان بازرسی باید پیگیر باشد و نتیجه را اعلام کند که چه کسی حمایت کرد تا این تخلف و طرح غیر عرف پسند در هسته مرکزی شهر رشت که مرکز استان هست انجام بگیرد و مردم گرفتار شوند.
رئیس مجمع نمایندگان گیلان با اشاره به اینکه بازاریان با تجمع دوباره خواهان برگشت کسبوکار خود هستند گفت: بازار رشت محل رونق و پویایی اقتصاد یک استان هستند و مسئولان باید پیگیری کنند تا این رفع انسداد هرچه سریعتر صورت بگیرد.
مهرداد بائوچ لاهوتی نیز در رابطه با این پیاده راه فرهنگی تاریخی اظهار کرد: در همه کشورهای جهان و در مراکز تجاری شهر پیاده راهسازیها وجود دارند و مورداستفاده شهروندان قرار میگیرند.
وی بابیان اینکه طرح پیاده راهسازی شهر رشت امکان توسعه و حل مشکلات را داراست افزود: باید در احداث پیاده راهها برای افراد مسن پیشبینیهایی در نظر گرفت شود و علاوه بر آن امنیت بازار حاشیهای آن نیز حفظ شود.
رئیس فراکسیون مدیریت شهری مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات انبارداری فروشگاههای حاشیه پیاده راه فرهنگی تاریخی شهر رشت گفت: در زمان احداث باید برای تردد مغازهداران، انبارداری و جابهجایی کالاهای آنها پیشبینیهایی لحاظ شود.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه طرح پیاده راهسازی شهر رشت کامل اجرانشده است افزود: شناختی که ما از طرح پیاده راهسازی داریم بسیار وسیعتر از آن چیزی هست که در رشت اجراشده است.
عضو مجمع نمایندگان استان گیلان در خانه ملت بیان کرد: آنچه در پیاده راهسازی شهر رشت مشاهده میشود ۵۰ درصد آن چیزی هست که برنامهریزیشده بود بلکه زیرگذرهایی در طراحی وجود داشت که اجرانشده است.
لاهوتی با تأکید بر اینکه اگر طرح پیاده راهسازی رشت بهصورت کلی اجرایی شود بسیار حرکت خوبی برای جذب گردشگران خواهد بود تصریح کرد: طرح پیاده راهسازی شهر رشت میتواند گردشگران زیادی را به خود جلب کند تا فضاهای تجاری نیز در حاشیه آن بتوانند با حضور گردشگر در این شهر نهایت استفاده را ببرند و رونق پیدا کنند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه نباید پیاده راهسازی را محدود کرد افزود: لازم هست طرح پیاده راهسازی شهر رشت توسعه یابد تا همه افرادی که نیاز به مایحتاج خوددارند در مسیر پیاده را حاضر و بازار مرکزی شهر رشت را تقویت کنند
از همان روزهای آغاز به کار احداث پیاده راه فرهنگی هسته مرکزی شهر رشت برخیها همیشه دغدغه مند بودند اما ظاهراً این طرح عجولانه طراحی و به مرحله اجرا درآمد و به گفته شهردار سابق شهر رشت ظرف ۱۲۷ روز طرحی به بهرهبرداری برسد یقیناً دارای ضعفهایی نیز هست.
تقاضای بازاریان حاشیه این پیاده راه برگرداندن مشتریان به کسبوکار خود هستند و لازم هست شورای شهر و شهرداری با تصویب مصوبات استانداری و نمایندگان مجلس شهرستان رشت بازنگری را مبنی بر اصلاح بخشی از بافت مرکزی شهر رشت را در دستور کار خود قرار دهند.
توجه به بافت فرهنگی و تاریخی شهر رشت در کنار رونق بخشیدن به کسبوکار بازاریان و همچنین جذب گردشگران و مسافران به این کلانشهر نیازمند توجه بیشازپیش مسئولان شهری و استانی است.
ساخت عجولانه پیاده راه فرهنگی شهر رشت و سکوت مسئولان وقت و شاید عدم ورود سازمانهای بازرسی اکنون تکلیف این پیاده راه را در شرایط یک بام و دوهوا قرار داده و لازم هست هرچه سریعتر کدخدای شهر تکلیف نامعلوم این پیاده ناقصالخلقه را روشن کند.
- کد خبر 6888
- پرینت