به گزارش غیرمنتظره، چالش جدی دولت و مجلس که از روز تقدیم لایحه بودجه به پارلمان آغاز شد و در روزهای اخیر با بروز اوضاع نابسامان بورس به میدان جدال پاستورنشینان و بهارستان نشینان تبدیل شد، با اظهارات قالیباف و احضار روز گذشته وزیر اقتصاد و مسئولان مربوطه به کمیسیون اقتصادی و کنایه سنگین روحانی در جلسه دولت وارد فاز جدیدی شد. در همین حال ادعای رئیس کمیسیون اصل نود مجلس نیز بر فضای جنجالی میان دو قوه افزود و واکنش رئیس دفتر رئیس جمهور را برانگیخت.
حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه هیئت دولت با انتقاد از روند رسیدگی به بودجه در مجلس با بیان اینکه درنظر گرفتن فروش روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰هزار بشکه نفت در بودجه ۱۴۰۰ برای این بود که بگوییم تحریم شکست خورده است، گفت: ما با این اقدام به دنیا پیام می دهیم و می گوئیم که ترامپ و فشار حداکثری شکست خورده و ما می توانیم ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت بفروشیم اما شما تردید می کنید، ما می گوئیم سهم نفت در بودجه کمتر شود و ارزش پول ملی ما تقویت شود.
وی در ادامه با بیان اینکه ماحصل فروش روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰هزار بشکه نفت در لایحه دولت، معادل ۱۹۹هزار میلیارد تومان بوده است اما آقایان در مجلس، ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار را به یک میلیون و ۵۰۰هزار بشکه کاهش داده اند و در مقابل درآمد ۱۹۹ هزار میلیارد تومانی را در کمیسیون تلفیق به ۲۳۰ هزار میلیارد تومان، یعنی ۳۱ هزار میلیارد تومان وابستگی بودجه به نفت را افزایش داده اند، افزود: عجب چشم بندی کرده اند! هرکسی که ۴ عمل اصلی حساب را بداند متوجه می شود که چه شده است.
اظهارات روحانی در حالی مطرح شد که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس روز گذشته در جلسه علنی با بیان اینکه هر چند بنای مجلس از روز اول تلاش برای تعامل با دولت محترم در مسیر رفع ایرادات لایحۀ بودجه بوده است ولی مسئولان اجرایی باید توجه کنند که با ارائه اطلاعات ناقص نمیتوان گرهی از مشکلات مردم باز کرد، گفته بود: دولت در اظهارات رسانهای تاکید میکند که معیشت مردم در اولویت است ولی متاسفانه در عمل، لایحۀ بودجه با محوریت تقویت معیشت مردم نوشته نشده است. چرا وقتی هزینه های زندگی مردم چند برابر شده و باید دستگاه های دولتی صرفه جویی کنند، اینقدر آسوده ریخت و پاش کردند؟
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس که در جلسه فوق العاده کمیسیون اقتصادی هم با بیان اینکه در ماه های گذشته مجلس یازدهم به صورت مداوم مسئله بورس را پیگیری کرده است و هر اختیار و ابزاری که وزیر اقتصاد و سازمان بورس نیاز داشتند به آنها داده شد اما بازار سرمایه از سوء مدیریت رنج می برد. ۴۰ روز پیش هم به وزیر اقتصاد گفتم بازار سرمایه دچار سوء مدیریت است و باید اصلاح شود اما این بازار کماکان دچار همان آسیب است؛ چطور ممکن است وقتی قیمت ارز بالا می رود بازار سرمایه دچار آسیب شود و وقتی قیمت ارز کاهش می یابد هم این آسیب وجود داشته باشد؟ این جز سوء مدیریت است؟
رئیس مجلس تاکید کرد: این موضوع را در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا حتما پیگیری خواهم کرد.
در ادامه جدال روسای قوا، نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل نود مجلس نیز با شرکت در یک برنامه تلویزیونی رئیس جمهور را به دخالت مستقیم در بورس متهم کرد و گفت: هفته گذشته نامه طبقه بندی شدهای به آقای روحانی دادیم و اسناد دخالت شخص ایشان و اعضای دفترشان و اعمال نظر دستوری در بورس را به ایشان دادیم.
در همین خصوص، محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران با اشاره به وضعیت بورس و اختلافات کارشناسی وزرای اقتصادی درخصوص بازار سرمایه، گفت: همیشه در همه جای دنیا بورس روند ثابت صعودی و نزولی خاص ندارد. همیشه در دنیا بورس فراز و نشیب دارد. بورس در مقطعی به دلیل مسائل اقتصادی و سیاسی کاهشی یا افزایشی میشود.
وی افزود: همیشه مسئولین بورس دنبال دلیل هستند که بگویند به این علت بورس نزولی شده است. بالاخره وزیر صمت یک هدف را دنبال میکند و وزیر اقتصادی هدف دیگری دارد. رئیس جمهور و ستاد اقتصادی دولت برای این است که وقتی اختلاف نظری وجود دارد، دوستان مطرح کنند تا حل شود. هیچ موضوع جدید مطرح نیست. بورس همانند بقیه بازارها روند ثابت خود را پیش میگیرد.
رئیس دفتر رئیس جمهور تاکید کرد: من خواهش می کنم دخالت ها در بورس کم شود. ما به عنوان دولت اعتقاد داریم که ما نقش حمایتی باید داشته باشیم و تصمیم گیری را برعهده شورای عالی بورس بگذاریم. از مجلس هم می خواهیم انقدر دخالت در بورس نکنند. شاهد بودید که جلسه میگذارند و مصاحبه میکنند و به محض اینکه بورس مثبت میشود می گویند دولت نتوانست و ما مشکل بورس را حل کردیم. بعد که بورس منفی میشود میگویند ما از اول تذکر داده بودیم. خب شما دخالت نکنید. مجلس ماموریت خودش را دارد.
علی ربیعی سخنگوی دولت هم روز گذشته در نشست خبری به انتقادات بودجه ای پاسخ داده بود و با بیان اینکه بودجه از اختیارات دولت و رئیس جمهور است و نباید لایحه بودجه به طرح مجلس تغییر داده شود، گفته بود: امیدواریم با تعاملات بین مجلس و دولت بودجهای با تفاهم وبا هماهنگی در اجرا بتوانیم دریافت کنیم که در غیر این صورت، اگر به زمینههای اجرایی توجه نشود دولت در اجرا با مشکل مواجه میشود.
وی در پاسخ به اینکه یک عده گفته اند بودجه مغشوش و نامتوازن است و دولت برای تهیه آن نیم ساعت وقت گذاشته است، اظهار کرده بود: بسیار بی انصافیست؛ یعنی دولت فقط نیم ساعت وقت گذاشته و آنرا تحویل مجلس داده است؟ اگر مغشوش بوده چرا سال های گذشته دوستان به همین بودجه رای دادند؟
اظهارات امروز رئیس جمهور هم واکنش مجلسیها را برانگیخت. وحید جلالزاده، نماینده مجلس با اشاره به اظهارات امروز روحانی گفت: رئیس جمهور امروز برای چندمینبار به مجلس، کمیسیون تلفیق اهانت کرد، اگر مجلس بودجه فروپاشی را رد میکرد امروز روحانی جرات نمیکرد توهین کند.
علی نیکزاد نائب رئیس دوم مجلس هم در همین خصوص گفت که کسانی که ادعا میکنند خیلی بلدند این وضع را برای مملکت درست کردند.
- کد خبر 73537
- پرینت