به گزارش غیرمنتظره و به نقل از رشت۲۰، سید کاظم دلخوش نماینده مردم شریف صومعهسرا در مجلس شورای اسلامی با حضور در پایگاه خبری تحلیلی رشت ۲۰ پاسخگوی برخی سؤالات بود.
وی ضمن تبریک ایام و تشکر از پایگاه خبری تحلیلی رشت ۲۰، در خصوص طرح واگذاری زمین به جوانان فاقد مسکن، گفت: امروزه با توجه به شرایط تحریم و مسائل اقتصادی مشکلات کشور ما بیشتر است و با ارائه برخی طرحها در تلاش هستیم تا آلام مردم را کاهش دهیم.
با طرح قرارگیری زمین رایگان در اختیار جوانان و افراد فاقد مسکن، نقدینگی از بازار ارز، سکه و طلا به سمت ساخت و ساز روانه خواهد شد
وی افزود: یکی از این طرحها، مبحث طرح مسکن جوانان و افراد فاقد خانه است. ما بر این اعتقاد هستیم که اگر زمینهای موجود را بتوان در اختیار جوانان و افراد فاقد خانه گذاشت و زمان مشخصی را برای آنان قائل شویم، آنها میتوانند با بخشی از توانایی خود و بخش دیگر تسهیلاتی که با کمک مجلس و دولت در اختیار قرار داده میشود، صاحبخانه شوند.
عضو مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: پسازاین اتفاق طی مدت کوتاهی مشکل مسکن برخی از این جوانان حلشده و از طرف دیگر نقدینگی بجای آنکه به سمت بازار طلا، سکه و ارز روانه شود به سمت بازار مسکن رفته و این بازار رونق پیدا میکند. از سوی دیگر این موضوع سبب خواهد شد تا کارگران، مصالحفروشان و اقشار مختلف مشغول به کار شده و مصالح به فروش برود که این موضوع سبب رونق کسبوکار و تولید در حوزه مسکن خواهد شد، بنابراین تصمیم گرفته شد تا با ارائه این طرح علاوه بر موضوعات مذکور، نیاز کشور به مسکن نیز تأمین شود.
دلخوش همچنین در خصوص طرح وان یا واحد انرژی که این روزها زمزمه آن در مجلس به گوش میرسد، اظهار داشت: این طرح در حال حاضر هنوز پخته نیست و در دستور کار کمیسیونها قرار نگرفته است.
تلفات برق در کشور حدود ۲۴ درصد است/ با اصلاح الگوی مصرف در هزینه های مردم صرفهجویی میشود
وی افزود: در بخش انرژی و مصرف آن با مشکلاتی مواجه هستیم، منابع ملی متعلق به مردم است و ما برای آیندگان باید آن را بهدرستی حفظ کنیم از سوی دیگر در بحث تلفات انرژی دچار مشکلاتی هستیم. در بخش برق تلفات ما حدود ۲۴ درصد است که به نحوی منابع ملی کشور را از بین میبرد.
نماینده مردم صومعهسرا تأکید کرد: ما میبایست راندمان را در مصرف افزایش دهیم. امروز دولت در نظر دارد به برخی از افراد برق رایگان اهدا کند. بر همین اساس میبایست الگوی مصرف برای مردم قرار داده شود تا میزان تلفات انرژی کاهش یابد تا در هزینههای مردم نیز صرفهجویی شود. این موضوع قطعاً به نفع کشور است و میتوانیم منابع ملی کشور را حفظ کنیم.
دلخوش با اشاره به بحث بیتوجهی در جلوگیری از هدر رفت انرژی در ساختمانسازی اظهار داشت: ما اکنون در بحث دوجداره کردن ساختمانها شاهد بیتوجهی هستیم. بخشی از انرژی از این طریق از بین میرود و بخش دیگر مربوط به عدم توجه به مصرف صحیح انرژی است.
تأکید بر ضرورت تفکیک آب شرب از شستوشو و فراهم نمودن زیرساختهای لازم
وی با بیان اینکه در منازل آب شرب بهراحتی هدر میرود، به موضوع ضرورت تفکیک آب شرب از آب شستشو و فراهم نمودن زیرساختهای لازم اشاره کرد و افزود: هرچقدر مردم را به سمت صرفهجویی تشویق کنیم هم به آیات قرآن توجه کردهایم، امروز در کشورهای پیشرفته بیشتر از ما به آیات قرآن توجه میشود.
دلخوش با اشاره به تلاش برای کاهش هزینههای مردم و صرفهجویی در انرژی، گفت: مردم میتوانند به سمتی بروند که هزینههای اضافه از جیب خود پرداخت نکنند، به نظر بنده این طرح میتواند باعث جلوگیری از هدر رفت سوخت و انرژی شود. امیدوارم این طرح بتواند به مردم کمک کند و قطعاً ما نیز از آن حمایت میکنیم، زیرا یارانهای که امروز مردم دریافت میکنند هیچ شباهتی به پرداخت هزینههای آنها برای انرژی ندارد و قطعاً باید در این بخشها تلاش شود تا انرژی رایگان در کشور به وجود آید.
نماینده صومعهسرا در مجلس شورای اسلامی همچنین در خصوص این سؤال که آیا نرخ ارز و طلا برای جبران کسری توسط دولت است یا خیر، گفت: به نظر بنده باید به چند موضوع توجه کرد، اعتقاد بنده بر این است که در کشور ما آنطور که باید اقتصاددانهای ما اقتصاددان باشند نیستند، به کسی فردی اقتصادی گفته میشود که هم تجربی کار کرده باشد و هم علم آن را داشته باشد. در ارتباط با بحث ارز، سکه و… چند مشکل اساسی وجود دارد. در شرایط فعلی تحریمها فضا را به این سمت برده است، زیرا بیش از ۸۵ درصد از ارز کشور توسط دولت استحصال میشود.
حدود ۹۰ درصد از ارز کشور از طریق دولت بهدست میآید
وی افزود: علیرغم اینکه رهبری ۲۰ سال قبل فرمودند تا سالانه ۵ درصد سهم نفت در بودجه کاهش یابد، نتوانستیم این کار را انجام دهیم که به نظر بنده در بخشی از موارد مشکل مدیریتی وجود داشته است و ما امروز وابستگی به نفت را شاهد هستیم. امروز ۵۵ درصد ارز ما از طریق نفت تأمین میشود، همچنین حدود ۳۰ الی ۳۵ درصد از طریق پتروشیمی و مواد حاصل از پتروشیمی به دست میآید پس حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد از ارز کشور از طریق دولت حاصل میشود زمانی که شما تحریم دارید و نمیتوانید نفت بفروشید و از طرف دیگر تحریم سبب عدم واردات مواد اولیه میشود و تولید را ضعیف میکند و بدتر از آن کرونا نیز مزید بر علت شده است، کار با مشکل مواجه میگردد.
دلخوش ادامه داد: ظرفیت تولید کارخانهها اکنون کاهشیافته و به ۲۰ درصد رسیده است، زمانی که ظرفیت کارخانه کاهش پیدا میکند، مالیات دریافتی دولت نیز کاهش مییابد. موضوع دیگر اختصاص یافتن ارزهای مختلف از جمله ارز نیمایی و ۴۲۰۰ تومانی و… است. هر کالایی که در کشور دو نرخ باشد باعث فساد میشود. به نظر بنده بانک مرکزی نتوانست طی ۱۰ سال گذشته موفق باشد.
وی اضافه کرد: ضعف مدیریتها در بحث صادرات و واردات کالا است، اختصاص ارز برای سرمایه در گردش و محل صندوق توسعه ملی، صندوق ذخیره که بخشی از آن به علت فرصتطلبیهای صورت گرفته دچار مشکل شدند، تمام این مسائل دستبهدست یکدیگر دادهاند تا امروز در بحث ارز سکه و طلا دچار مشکل شویم، اما از سوی دیگر نرخ جهانی طلا نیز افزایشیافته و کشور ما نمیتواند از این افزایش نرخ جهانی بینصیب بماند، تمامی این موضوعات به همراه عدم استفاده از امکانات داخل کشور سبب بروز مشکلات شده است.
خام فروشی کالاهایمان به دلیل ضعف در مدیریت است
عضو مجمع نمایندگان استان گیلان با بیان اینکه متأسفانه دریاها، معادن، جنگلها و… بهدرستی مورد بهرهوری قرار نگرفته است، گفت: ما کالاهای خود را بهصورت خام به فروش میرسانیم. نفت، پتروشیمی، معادن و… را مورد استفاده قرار ندادهایم که این نیز به ضعف مدیریت باز میگردد. دولتها میگویند چون با منی همراه منی و بدون شایستهسالاری افراد و منصوب میکند و این مدیران روز گذرانی کردند زمانی که چنین اتفاقی رخ دهد تمرکز آنها بر روی کارهای مهم نیست.
وی با تأکید بر اینکه بهعنوان نماینده مجلس بیش از ۷۰ درصد کارهایی که از وی در طول روز خواسته میشود کارهای کوچک است، گفت: مردم این روزها تنها امیدشان به نماینده است، نماینده مجلس میتواند در کشور تأثیرگذار باشد قطعاً اگر کارش به مسائل کوچک گره بخورد نمیتواند فکرش را برای کارهای بزرگ بگذارد.
دلخوش در خصوص کانتینرهای رسوب شده در گمرکات کشور اظهار داشت: بند مدتهاست در مجامع مختلف، تریبون مجلس و گفتگوها تأکید کردهام که متأسفانه ما مدیریت مناسبی در ارز کشور نداریم. بخش مهمی از مدیریت ما بحث مدیریت ارز در صادرات و واردات در کشور است. بانک مرکزی به یک شکل، گمرک به یک شکل، سازمان صنعت معدن به یک شکل، وزارت اقتصاد و دارایی نیز به یک شکل عمل میکند. این سلیقهای عمل کردن و عدم هماهنگی در انجام امور مشکلاتی را به این شکل به وجود میآورد.
کانتینرهای رسوب شده در گمرکات از ۱۱۰ هزار به ۱۸۰ هزار افزایش یافتند!
نماینده مردم صومعهسرا در مجلس شورای اسلامی، افزود: تا مدتی قبل متأسفانه صد و ده هزار کانتینر در گمرکات داشتیم اما علیرغم تذکرات و دستور رئیسجمهور به مدیران، امروز بیش از صد و هشتاد هزار کانتینر رسوب شده در گمرکات داریم، یعنی نهتنها این میزان رسوب کانتینرها کاهش پیدا نکرد، بلکه با افزایش نیز روبرو بود. اگر جنسی موردنیاز نبودند چرا به آنها اجازه واردات داده شد؟ با آنهایی که اجازه دادند این کانتینرها تا لب مرز بیاید برخورد شود، واردکنندهای که اجازه گرفت و بار خود را تا لبه مرزها آورده است حقش این نیست که بین گمرک و وزارتخانههای مختلف درگیر باشد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر برخی کالاها مانند سویا و ذرت که نیاز ضروری دام و طیور است دراینبین وجود دارد که طی دو ماه گذشته بارها هشدار دادهام اگر این وضعیت ادامه داشته باشد با مشکل قیمت در گوشت سفید و قرمز مواجه خواهیم شد، سویا و ذرت و دان طیور و دام در مرز وجود دارد. در کانتینرها بهخصوص گمرک جنوب که هوای شرجی دارد که بهسرعت میتواند این دانها فاسد شود و در صورت مصرف آن توسط دام و طیور، آنها مسموم شده و به همین دلیل باعث میشود هزینهها چند برابر شود و سبب افزایش قیمت گوشت سفید و قرمز گردد.
با آنهایی که در مسیر صادرات و واردات سنگ اندازی میکنند و کار خودشان را بلد نیستند برخورد شدیدتری شود
دلخوش تأکید کرد: به نظر بنده برخورد باید شدیدتر شود. آنهایی که سنگاندازی میکنند و کار خودشان را بلد نیستند باید محکوم شوند. گردن آنهایی که در اقتصاد کشور فساد میکنند و اجازه نمیدهند سرمایهگذار بهدرستی کار خود را انجام دهد شکسته شود از طرفی دستگاههای نظارتی ما نباید موازیکاری کنند متأسفانه برخی از دستگاههای نظارتی ما موازیکاری دارند و یا دایه دلسوزتر از مادر هستند پیش از ورود کالا نظارت معنا ندارد، از ابتدا باید کنترل کردن آغاز شود و آموزش داده شود، در زمان توزیع کالا در کشور باید نظارت وجود داشته باشد، اما اکنون چنین چیزی نیست و پیش از واردات یا انجام یک کار نظارت میکنند و یا آنقدر نظارت دیر انجام میشود که دیگر کار از کار گذشته است. به نظر بنده یک مقدار عدم تعادل در این برخوردها سبب بروز مشکل میشوند.
این نماینده مجلس در پایان با قدردانی از تلاش رسانهها برای رفع مشکلات کشور گفت: رسانهها در شرایط فعلی بار سنگینی بر دوش دارند، رسانهها به گمرکات نگاه کند، مراکز اقتصادی مسائل و مشکلات اقتصادی کاملاً مشخص و عیان است، اما میشود از این مشکلات بهجاهای خوبی رسید و از ظرفیت کشور بهدرستی برای مردم استفاده کرد. نشود که کالا آنقدر رسوب کند که در نهایت به دریا ریخته شود. بنده از شما بهعنوان یک رسانه خوب صمیمانه تشکر و قدردانی مینمایم.