شما اینجا هستید

تیتر یک » از پلاسکو و متروپل تا بندر شهید رجایی؛ تا کی باید قربانی «ترک فعل» باشیم؟
گروه : تیتر یک , حوادث

به گزارش غیرمنتظره و به نقل از رویداد۲۴، «ترک فعل» پرتکرارترین گزاره‌ای است که وقتی حادثه‌ای در کشور رخ می‌دهد مسئولان برای توجیه اوضاع از آن استفاده می‌کنند، بعد از مدتی نیز مسئله را کلا به فراموشی می‌سپارند و از کنارش می‌گذرند؛ حال آنکه افکار عمومی منتظر پاسخگویی مسئول مربوطه است. شاید تصور مسئولان این باشد که نفتی می‌فروشیم و خسارت‌ها را جبران می‌کنیم به طوری که نه خانی رفته و نه خانی آمده؛ اما واقعیت آن است که سوءمدیریت هزینه‌های مالی و جانی درپی دارد و این هزینه‌ها نه از جیب مدیر مربوطه بلکه از بیت‌المال پرداخت می‌شود.

بعد از انفجار بندر شهید رجایی، رئیس جمهور به بندرعباس سفر کرد و در جریان بازدید از منطقه مقابل دوربین‌ها به انباشت کالا‌ها در بندر انتقاد کرد، اما سئوال اصلی آن است که اگر رئیس جمهور و وزرا در این مواقع بخواهند نقش اوپوزیسیون را ایفا کنند، پس چه کسی باید مسئولیت قصور رخ داده را گردن بگیرد؟

غلامعلی رجایی درباره استفاده از واژه کلیشه‌ای «ترک فعل» برای توجیه وقایع و حوادث رخ داده گفت: تکرار حوادث دلخراشی همچون انفجار بندر شهید رجایی، پلاسکو، متروپل آبادان و سانحه قطار نیشابور نشان می‌دهد که پایانی بر این حوادث نیست و باید منتظر حوادث دیگر نیز بود، چون به نظر می‌رسد ایران کشور «حوادث منتظره» است یعنی انتظار می‌رود چنین حوادثی در آینده نیز رخ دهد.

وی افزود: متأسفانه وقتی حادثه دلخراش و بزرگی رخ می‌دهد همه ژست اپوزیسیون به خود می‌گیرند و در نقش منتقد ظاهر می‌شوند مثلا رئیس جمهور می‌گوید «چرا این همه کانتینر در بندر شهید رجایی معطل شده باشد؟»، اما سئوال اصلی از آقای پزشکیان این است که آیا بندر شهیدرجایی زیرنظر کشور خارجی اداره می‌شد؟ خیر، دولت و بقیه بخش‌های حاکمیت این مسئولیت را برعهده داشتند.

این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه سازمان‌های مختلف از برنامه و بودجه گرفته تا سازمان محیط زیست و … باید افق بلندمدت داشته باشند و بحران‌های پیش‌روی کشور را در نظر بگیرند، گفت: نکته دیگر هم نظارت کارآمد مجلس شورای اسلامی بر امور اجرایی کشور است. وقتی مجلس تمام دغدغه‌اش فیلترینگ و تصمیم‌گیری برای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه می‌شود، طبیعی است که از نظارت بر حوزه‌های اصلی باز می‌ماند و کشور از این ترک فعل‌ها ضربه می‌خورد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به تناقضات گفتاری مسئولان در نحوه اطلاع رسانی از حوادث و سوانح یادآور شد: وقتی کاری درست انجام نمی‌شود، پیامد‌هایی به دنبال خواهد داشت و وقتی هم سانحه‌ای رخ می‌دهد مجازاتی به علت بد عمل کردن‌ها و ترک فعل‌ها پیش‌بینی نمی‌شود. در قضیه مدیریت بیماری کرونا نیز ترک فعل مشهود بود، اما هیچ بازخواستی هم انجام نشد. الان هم وضع به همین منوال است، چون کسانی برای مسئولیت وزارت یا مدیریت‌های کلان انتخاب می‌شوند که این کاره نیستند. معتقدم قوه قضائیه بدون هیچ ملاحظه سیاسی مدیرانی را که ترک فعل یا تصمیم می‌کنند، محاکمه و زندان کند.

وی افزود: در همین دولت آقای پزشکیان کاملا مشخص است که وزیر آموزش و پروش، وزیر جهادکشاورزی، وزیر راه و شهرسازی، وزیر صمت و نفت در حد و اندازه این مسئولیت نیستند؛ آیا حتما باید حادثه‌ای اتفاق بیفتد تا نسبت به برکناری وزرا و مدیران ناکارآمد اقدام شود؟ بالاخره وقتی کسی در مسئولیتی قرار می‌گیرد، مزایایی شامل حالش می‌شود، اما اگر نتواند وظایف خود را به درستی دنبال کند هزینه‌های هنگفتی بر روی دوش کشور و مردم می‌گذارد.

انفجار بندر شهید رجایی اولین و آخرین حادثه پرهزینه در کشور نبوده است، در ماجرای پلاسکو، متروپل آبادان و … نیز داشتیم مسئولانی را که به جای انجام وظیفه و حرکت در مسیر حل مشکلات با «ترک فعل»‌های‌شان باعث افزایش فشار‌های معیشتی بر مردم شدند و بعد نیز خیلی راحت آزادانه در جامعه می‌چرخیدند، بدون آنکه پاسخگوی سوءمدیریتشان باشد. چنین رویه‌ای ضمن زخمی‌کردن اعتماد عمومی، هزینه حکمرانی را افزایش می‌دهد و برخلاف مسیر «عدالت‌محوری» است.

غیرمنتظره – سایت خبری گیلان | اخبار گیلان – خبر رشت