شما اینجا هستید

اجتماعی » توسعه بدون روحیه جنگندگی دفاع مقدس اتفاق نخواهد افتاد/ هویت ملّی یکی از پایه‌های اصلی توسعه است

به گزارش سپیدخبر و به نقل از روابط‌عمومی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گیلان، در ابتدای این نشست که خانواده معظم شهید “سید محمّداسحاقی”، امام جمعه شهرستان آستانه‌اشرفیه و نیز ۲۲ راوی جنگ کشور حضور داشتند، کیوان محمّدی رئیس سازمان در سخنانی این نشست را نخستین همایش راویان جنگ در کشور دانست و گفت: شهدا چه در هنگام زیست و چه پس از شهادت همچنان مظلوم واقع می‌شوند و آنگونه که شایسته است مراسم پاسداشت در خور این عزیزان برگزار نکرده‌ایم.

وی با اشاره به رابطه دفاع مقدس با توسعه و آینده کشور، افزود: بی‌تردید اگر روحیه جنگندگی دوران دفاع مقدس نباشد و پایدار باقی نماند، توسعه‌ای اتفاق نخواهد افتاد و اگر روحیه دلاورانه‌ای که ملّت در هشت سال جنگ تحمیلی از خودش نشان داد را یادآوری نکنیم، احتمال اینکه بتوانیم برای کشور کارهای اساسی و بزرگ انجام دهیم، کم است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان با بیان اینکه ماجرای جنگ در کشور ما هنوز تمام نشده است، عنوان کرد: یکی از مظالمی که در آینده ممکن است نسبت به دفاع مقدس اتفاق بیافتد، قضاوت تاریخ جنگ با معیارها، مقتضیات و ارزش‌های امروز است. چنین ارزیابی و قضاوتی قطعاً دچار انحراف خواهد شد.

وی با بیان اینکه در آستانه سالگرد شهادت شهید «سید محمد اسحاقی»، نخستین گیلانی راوی دفاع مقدس قرار داریم، گفت: شهید اسحاقی و همرزمانش کسانی هستند که تاریخ رسمی جنگ را ننوشتند، اما در تدوین تاریخ مردمی دفاع مقدس نقش مهم و پررنگی داشتند.

محمّدی گرامیداشت سالگرد شهادت شهید اسحاقی را بهانه‌ای برای قدردانی از راویان جنگ دانست که دفاع مقدس را به شکل مردمی ثبت و ضبط کردند و در اختیار جامعه قرار دادند تا از تحریف وقایع جلوگیری کنند.

وی اضافه کرد: آینده کشور ما نمی‌تواند به دور از تصویری که افکار عمومی از جنگ خواهند داشت، به راه خودش محکم ادامه دهد. لذا جنگ باید هرچه شفاف‌تر، روشن‌تر، واقع بینانه‌تر و بر مبنای مقتضیات زمان خودش تجزیه و تحلیل و به جامعه منتقل شود.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان بر ثبت و ضبط همه پدیده‌های تاریخی از جمله دفاع مقدس تأکید کرد و یادآور شد: آنچه که در گذشته اتفاق افتاد تمام تلاش ملّت ایران به رهبری و زعامت امام راحل بود که برای تاریخ این کشور انجام دادند و ما قدردان آنان هستیم.

دفاع مقدس؛ دستمایه هویت ساز

در ادامه سردار محسن رشید رئیس اسبق مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ در سخنانی با بیان اینکه شهدا «عِندَ رَبِّهِمْ یرزقونَ» هستند گفت: براساس آموزه‌های دینی، شهدا تاثیر تدبیری و اجرایی در امور دنیایی ما دارند و این نشست به نوعی نشأت گرفته از عنایت شهداست.

وی با اشاره به پیوند جنگ هشت ساله با توسعه، افزود: اساساً اگر جامعه‌ای می‌خواهد برنامه‌ریزی توسعه‌ای داشته باشد، نیازمند هویت است. اگر جامعه هویت خودش را نشناسد، توسعه هیچ مفهومی نخواهد داشت.

رئیس هیئت امنای کانون راویان و پژوهشگران دوران جنگ با بیان اینکه تاریخ هر جامعه و ملتی نقش عمده در هویت‌سازی دارد تصریح کرد: هویت ما در دوران قبل از پیروزی انقلاب متأثر از تجارب تلخ نسل اول انقلاب از جمله کودتای ۲۸ مرداد و انحراف نهضت مشروطه بود. در واقع نسل دوم انقلاب فرزندان کسانی بودند که هیچ امیدی به پیروزی نداشتند و مانع حرکت رو به جلوی فرزندان خود می‌شدند، زیرا جهت‌گیری و هدف‌گذاری آنان تحت تأثیر آن هویت بود.

سردار رشید، پیروزی انقلاب و دفاع مقدس را دو رخداد مهم در تاریخ کشور دانست و گفت: انقلاب و دفاع مقدس دستمایه‌ای هویت ساز برای ماست و قابل انفکاک از تاریخ کشور نمی‌باشد.

وی با بیان اینکه بررسی تاریخ انقلاب و دفاع مقدس به نوعی بازشناسی هویت ملّی است، خاطرنشان کرد: این هویت ملّی یکی از پایه های اصلی توسعه است.

رئیس اسبق مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، جوامع را نیازمند الگوهای قابل تبعیت و نسخه برداری دانست و اضافه کرد: یکی از ویژگی‌های شیعه اعتقاد به الگوی زنده است و لذا نیاز به امام حی داریم، زیرا بهترین الگوها، الگوهای زنده انسانی هستند.

رئیس هیئت امنای کانون راویان و پژوهشگران دوران جنگ با بیان اینکه همه جوامع اعم از شرقی و غربی از الگوها پیروی می‌کنند، متذکر شد: الگوها نقاط قوت جامعه و استوانه‌های قابل اتکا هستند و این مفهوم به ویژه در جامعه شرقی، ایرانی و شیعی ما نمود بیشتری دارد.

سردار رشید، با اشاره به الگوهای مدیریتی بی نظیر دوران دفاع مقدس، یادآور شد: از رهبری امام(ره) به عنوان سطح عالی گرفته تا سطوح میانی و پایین‌تر، دریایی از مطالعه است. لذا باید به سراغ منابع مطالعاتی درست و دقیق از تاریخ انقلاب و دفاع مقدس برویم. اگر منابع مکتوب وجود نداشته باشد، دستمان خالی است.

وی پیروزی انقلاب و جنگ تحمیلی را غیر قابل پیش بینی دانست و خاطرنشان کرد: در آن دوران آمادگی برای مکتوب کردن تاریخ جنگ وجود نداشت، اما این اتفاق افتاده بود و لذا جریانی تحت عنوان «راوی‌گری» و پژوهش‌های میدانی زیر آتش جنگ بروز کرد. هرچند که پژوهشگران میدانی جنگ سنی نداشتند، اما اگر خلوص باشد، امدادهای الهی به کمک می‌آید.

رئیس هیئت امنای کانون راویان و پژوهشگران دوران جنگ، با بیان اینکه فکر اولیه راوی‌گری در ذهن مسئول وقت دفتر سیاسی سپاه شکل گرفت، اظهار کرد: در آن زمان هنوز روش و دایره اجرایی کار مشخص نبود. لذا روش آموزش توأم با حرکت را پیش گرفتیم که نیازمند انسان‌های مستعد بود.

سردار رشید، جمع‌آوری اسناد تاریخی در عملیات‌های «طریق القدس»، «فتح المبین» و «والفجر مقدماتی» را به صورت شفاهی دانست و افزود: خیلی از روش‌های جمع آوری برای ما مشخص نبود و میدان جنگ به ما دیکته می‌کرد لذا در عملیات «والفجر۴» اولین جزوه تحقیق میدانی صادر شد که هم آموزش راوی و هم آزمون راوی بود. روش‌های چگونه نوشتن فردی و سپس گزارش دسته جمعی بعد از عملیات «خیبر» رقم خورد و آخرین گام با عملیات «بدر» برداشته شد.

وی دفاع مقدس را متاثر از عامل انسانی دانست و گفت: پس از عملیات «بدر» الزامات ما را مجبور می کرد به فکر خروجی این راوی گری باشیم که به درد جامعه بخورد لذا طی دو سال آغازین جنگ که فاصله عملیات‌ها کوتاه بود، فرصت نگارش وجود نداشت و یک کتاب ساده منتشر شد. این کتاب‌ها کم‌کم به قدرت سیاسی ما در سطح سازمان‌های بین‌المللی کمک میکرد و تدوین کتب موضوعی و اطلسی را شروع کردیم.

سردار رشید، روزشمار جنگ ایران و عراق را ماحصل منابع با ارزشی دانست که در تحقیقات میدانی راویان جمع آوری شده است و عنوان کرد: بیش از ۳۰ هزار نوار صوتی و میلیون‌ها برگ سند تاریخی از دوران دفاع مقدس وجود دارد که منبعی منحصر به فرد و بی سابقه در تاریخ ایران و انقلاب است و می‌توان گفت که هیچ کشوری چنین منبعی ندارد.

رئیس اسبق مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، با تأکید بر اینکه خروجی‌های ارزشمند راوی گری جنگ به عنوان دستمایه بزرگ اجتماعی، مطالعاتی و دانشگاهی باید استخراج شود، تصریح کرد: شهدای راوی در عملیات «کربلای۵» از همه یگان‌ها بیشتر بودند و لذا تنها کسانی که این منابع را جمع آوری کردند، ارزش آن را می دانند که چگونه از بحران ها عبور کردیم و امروز نیز می توانیم چنین کاری کنیم.

در ادامه سی‌اُمین همایش ماهیانه توسعه، مجید نداف جانشین مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ و محسن محمّدی معین معاون حمل و نقل و ترانزیت سازمان منطقه آزاد چابهار هردو از روایان جنگ تحمیلی، خاطراتی از دوران دفاع مقدس و نیز شهید سید محمّد اسحاقی راویت کردند.

در پایان این همایش از حاجیه خانم هاجر لطفی مادر گرامی شهید سید محمّد اسحاقی تقدیر و تجلیل بعمل آمد.

گفتنی است پیش از شروع همایش سی ام، سردار محسن رشید  و رئیس و معاونین سازمان مدیریت و برنامه ریزی به همراه ۲۲ راوی شهید جنگ با حضور بر سرمزار شهید سید محمّد اسحاقی نخستین شهید گیلانی راوی جنگ، یاد و خاطره وی و شهدای دوران دفاع مقدس را گرامی داشتند.

غیرمنتظره – سایت خبری گیلان | اخبار گیلان – خبر رشت