شما اینجا هستید

اجتماعی » رویارویی رسانه‌ها و خودکشی مسئولیتی فراتر از انتشار خبر است

اختصاصی / به گزارش غیرمنتظره، معین حسن‌زاده: انتشار جزئیات خودکشی در رسانه‌ها می‌تواند اثرات مخرب روانی گسترده‌ای در جامعه داشته باشد. مطالعات متعدد نشان داده است که پوشش غیرمسئولانه اخبار مرتبط با خودکشی می‌تواند به تقلید از این رفتار در میان افراد آسیب‌پذیر منجر شود.

اسفندماه سال گذشته اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان با برگزاری همایشی در چهار اپیزود به بررسی نقش رسانه‌ها در کاهش آسیب اجتماعی و افزایش نشاط اجتماعی پرداخت که یکی از بخش‌های این همایش مربوط به مدیریت انتشار اخبار مرتبط با خودکشی در رسانه‌ها بود. اما همچنان به نظر می‌رسد که رسانه در گیلان و حتی کشور نیاز جدی به آموزش دراین‌خصوص داشته و باید روند آموزشی به رسانه‌ها در این زمینه ادامه‌دار باشد.

از سوی دیگر سازمان جهانی بهداشت (WHO) به‌صراحت بر رعایت اصول اخلاقی در پوشش اخبار خودکشی تأکید کرده است. بر اساس این اصول، رسانه‌ها باید از انتشار روش خودکشی، محل دقیق حادثه و تصاویر مربوطه خودداری کنند. انتشار ویدئو و جزئیات حادثه خودکشی نه‌تنها احترام به حریم خصوصی متوفی و خانواده او را زیر سؤال می‌برد، بلکه می‌تواند به‌نوعی آموزش غیرمستقیم برای افراد مستعد تبدیل شود. می‌بایست توجه داشت که این اقدام می‌تواند تبعات جبران‌ناپذیری بر سلامت روان جامعه داشته باشد.

رسانه‌های حرفه‌ای باید به‌جای تمرکز بر جزئیات حادثه، بر ارائه اطلاعات مفید درباره پیشگیری از خودکشی و منابع کمک‌رسانی متمرکز شوند. اطلاع‌رسانی درباره مراکز مشاوره، خطوط بحران و خدمات حمایتی می‌تواند جان افراد بیشتری را نجات دهد. همچنین انجمن روان‌شناسی ایران می‌تواند در زمینه آموزش رسانه‌ها برای پوشش مسئولانه چنین موضوعاتی پیشگام باشد.

در پایان باید تأکید کرد که رسانه‌ها نه‌تنها بازتاب‌دهنده واقعیت‌ها، بلکه شکل‌دهنده افکار عمومی هستند. مسئولیت‌پذیری در قبال سلامت روان جامعه باید اولویت اصلی تمام رسانه‌های کشور باشد.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

غیرمنتظره – سایت خبری گیلان | اخبار گیلان – خبر رشت