به گزارش غیرمنتظره و به نقل از ستاره صبح، فائزه صدر: رئیسجمهور از دوران رقابتهای انتخاباتی تا همین چندی پیش، پیوسته از لزوم تعامل با غرب سخن میگفت، ولی پس از یادداشت رئیسجمهور آمریکا درباره آغاز فشارهای حداکثری و تحریم علیه ایران، پزشکیان نیز با بیانی محتاطانه از تعامل با آمریکا صحبت میکند. با توجه به میراث دولت اول ترامپ، پیش بینی میشد که رابطه ایران و ایالات متحده در دوره جدید با موانعی همراه باشد. امروز آینده روابط دو کشور در گرو خصومت و بیاعتمادی میان طرفین قرار گرفته است. ستاره صبح در گفتوگو با علی بیگدلی، پژوهشگر، تاریخدان و استاد علوم سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
علی بیگدلی در رابطه با تأثیر یادداشت ترامپ بر فضای تعامل دو کشور گفت: فرمان یا بخشنامه اخیر ترامپ علیه ایران بیشتر یادداشت یا دستور کاری است که او از آن طریق در رابطه با آغاز تحریمهای جدید ایران صحبت کرده و مسائل موشکی، منطقهای و هستهای را پیش کشیده است، زیرا از جهت اصول حاکم بر دیپلماسی چنین فرمانی درست نیست.
وی گفت: وقتی مسیر گفتوگو پیش از شروع دیپلماسی و به عبارتی در آستانه آغاز مذاکرات اینطور مورد تهدید قرار میگیرد، نمیتوانیم وارد این مسیر شویم و یا پیشنهاداتی ارائه بدهیم.
این استاد علوم سیاسی با اشاره به رفتار غیر حرفهای رئیسجمهور آمریکا در قبال مذاکرات گفت: ترامپ نشان داد اهمیتی برای اصول شناخته شده بین المللی و قواعد دیپلماسی قائل نیست. رئیسجمهور آمریکا قبل از ورود به مذاکره شرطهای سنگینی گذاشته و تهدید ایران را آغاز کرده است.
وی اظهار کرد: امروز ایران با احتیاط بیشتری ایدههای خود را مطرح میکند و منتظریم تا ببینیم طرف مقابل چه موضعی اتخاذ میکند. درحالیکمه هنوز دیپلماسی رسمی میان دو کشور شروع نشده است.
این کارشناس سیاست خارجی با تاکید بر لزوم گفتوگو بین کشورها گفت: برای شروع مسیر گفتوگو باید اصولی رعایت شود. سیاستمداران کهنه کار و مردان دیپلماسی به این اصول پایبند هستند. فشار حداکثری در روابط بینتیجه و مشکل ساز گذشته ریشه دارد. اگر آمریکا خواهان رسیدن به نتیجه است باید شیوههای گذشته کنار گذاشته شود و راه جدیدی در روابط دو طرف باز شود. انعطافپذیری دو طرف شرط مذاکره است.
وی در ادامه گفت: وقتی هر دو کشور به درگیری و افزایش تنش علاقهای ندارند باید با روشهای آسان و کم هزینه به مسیر گفتوگو و حل مشکلات برگردند. در چنین شرایطی ترامپ به یک باره بازی را عوض میکند. در چنین شرایطی نمیتوان انتظار داشت ایران با ادبیات تند رئیسجمهور آمریکا و روحیه زیاده خواه او کنار بیاید و واکنشی نشان ندهد. ترامپ از موضع بالا صحبت میکند، با توجه به نگاه جمهور اسلامی نسبت به آمریکا، پذیرش چنین مواجههای آسان نیست.
این استاد علوم سیاسی با اشاره به مشکلات اقتصادی ایران یادآور شد: مشخص است که ایران بیش از آمریکا به حل تنش و اختلاف فی ما بین نیاز دارد. مشکلات اقتصادی بر شانههای مردم سنگینی میکند، باید از کاهش تنش استقبال کرد تا مشکلات حلوفصل شود.
وی افزود: حمله اسرائیل به ایران منطقه خاورمیانه را به آتش میکشد، شیخنشینهای خلیج فارس نیز در معرض خطر قرار دارند. منطقه به اسرائیل و آمریکا اجازه نخواهد داد که به چنین اشتباهی دست بزنند. علی بیگدلی در پایان سخنان خود گفت: غرب در شرق اروپا با بحران اوکراین درگیر است. امروز اروپا دچار بحران اقتصادی است و علاقه دارد خاورمیانه آرام باشد. ایران نباید از اروپا فاصله بگیرد.
- کد خبر 126208
- پرینت